Region Udarno Vijesti

Serge Brammertz: Volio bih da Srbi shvate da nema ništa herojsko u ubijanju civila

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je rekao da je svjestan da je hapšenje Ratka Mladića osjetljiva tema za Srbiju te da je više od polovine stanovništva bilo protiv Mladićevog izručenja.

Kaže kako je o tome razmišljao u trenutku kada je uhapšen haški bjegunac i dodaje kako tu osjetljivost Srba razumije s emotivne strane. “Ali sam pomislio da bih volio da ono što ćemo predstaviti na suđenju, dokazi o njegovoj umiješanosti u zločine, pomogne građanima Srbije da razumiju da nema ništa herojsko u ubijanju civila, a ni u strijeljanju djece i muškaraca”, rekao je Brammertz za RTS. Smatra kako će proces imati pozitivan ishod na regiju, “jer u svim zemljama bivše Jugoslavije i dalje ima dosta nacionalista“.

Prvo je pomislio na žrtve

Nadam se da ćemo ovim hapšenjem, ali se nadam i brzom hapšenju Hadžića, u Srbiji i susjedstvu vidjeti da ljudi kreću prema pomirenju“, kazao je Brammertz. Kaže da je u trenutku kada je na Brijonima dobio vijest o hapšenju Mladića prvo pomislio na žrtve.

Često razgovaram s predstavnicima žrtava u Bosni i Hercegovini i, usprkos svoj toj patnji i tome što mnogi ne znaju gdje su tijela njihovih najmilijih, oni mi kažu:’ Želimo vidjeti Mladića iza rešetaka‘”, kazao je haški tužilac.

Brammertz je potvrdio da je Vijeću sigurnosti prije tri sedmice poslao najoštrije izvještaje o Srbiji od kada je tužilac te ono oslikava sve što se događalo u posljednjih šest mjeseci. No, sada ističe da će u govoru u Vijeću sigurnosti, uz nabrajanje propusta, navesti i da su vrlo zadovoljni, jer je Srbija ispunila važnu međunarodnu obvezu. Vjeruje da će Haški sud na najbolji mogući način osigurati liječničku njegu za Mladića, prenosi Index.

 

Informer.ba