Svijet Udarno Vijesti

Šešelj ponovo optužen za nepoštivanje Haškog suda

Haški tribunal saopštio je danas da je protiv lidera Srpske radikalne strane Vojislava Šešelja pokrenut treći postupak zbog nepoštivanja suda zato što sa svog sajta nije uklonio povjerljive informacije i svoje tri knjige, kršeći time naloge sudskih vijeća.

Sudije su od Šešelja u više navrata tražile da ukloni sporni materijal, a 9. maja izdata je “povjerljiva odluka povodom propusta da se povjerljive informacije skolne sa javnog sajta“.

Šešelj će uskoro biti pozvan da se u sudnici izjasni da li se osjeća krivim po tački optužnice koja ga tereti za “svjestan i namjeran propust da postupi po nalogu vijeća i da ukloni povjerljive informacije sa sajta“. Datum njegovog pojavljivanja pred sudom ovim povodom biće naknadno objavljen.

Šešelj je u julu 2009. godine proglašen krivim za nepoštiovanje suda, jer je u svojoj knjizi objavio podatke o tri zaštićena svjedoka i tada je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

U februaru prošle godine sudsko vijeće je pokrenulo drugi postupak protiv Šešelja za nepoštivanje suda zbog objavljivanja podataka na osnovu kojih može da se identifikuje 11 zaštićenih svjedoka. Proces je započet u februaru ove godine i trenutno je u toku.

Maksimalna kazna koja se može izreći osobi proglašenoj krivom za nepoštivanje Međunarodnog suda jeste kazna zatvora od najviše sedam godina ili novčana kazna od najviše 100.000 eura, a mogu biti izrečene obje kazne.

 

Srna/Informer.ba