Crna hronika Svijet Top Vijesti

Šest osoba ubijeno u pucnjavi u blizini Toronta, među njima i 73-godišnji napadač

Muškarac star 73 godine otvorio je vatru i ubio je pet osoba na nekoliko spratova zgrade u predgrađu Toronta, prije nego što su ga policajci ubili.

Policija je saopćila da je njen pripadnik smrtno ranio napadača u zgradi u kojoj je napadač živio, u Vaughanu, u pokrajini Ontario.

Policija nije otkrila mogući motiv napada niti je objavila imena ili godine ubijenih.

Jedinica za specijalne istrage Ontarija, koja se angažuje kada je riječ o ubistvima ili težim ranjvanjima, saopćila je da je napadač imao 73 godine.

Glasnogovornica jedinice Kristy Denette izjavila je da je policija pronašla žrtve na spratovima zagrade. Nije mogla reći da li su ubijeni u svojim stanovima ili na vratima.

Denette je rekla da služba neće objaviti ime napadača jer njegova porodica nije pristala na to. Dodala je da je imao poluautomatski pištolj i da istražitelji ne vjeruju da je razmijenio vatru s policajcem koji ga je ubio.

– Užasan prizor. Šest mrtvih. Jedan od njih je napadač. Ostalih pet su žrtve – izjavio je James MacSween, načelnik policije regije York.

Jedna osoba koju je napadač ranio hospitalizovana je i očekuje se da će preživjeti, rekao je načelnik.

MacSween je rekao da ne zna da li je napadač živio u stambenoj zgradi.

Regionalna policija Yorka navodi da su policajci pozvani u stan u Vaughanu zbog pucnjave oko 19,20 sati po lokalnom vremenu.

Policija je evakuisala zgradu, ali je MacSween rekao da više nema prijetnje po zajednicu. Stanovnicima je dozvoljeno da se vrate kući.

Stanovnik John Santoro rekao je da je policija išla s prizemlja na spratove da pokuša otkriti da li je još neko umiješan.

– Kada sam otvorio vrata, policija je bila u hodniku. Pred mojim vratima bila su dvojica policajca – rekao je.

Masovne pucnjava rijetkost su u Kanadi, a Toronto se već dugo ponosi kao jedan od najsigurnijih velikih gradova na svijetu. Vaughan je sjeverno od Toronta, prenosi AP.

 

Fena/Informer.ba