Svijet Udarno Vijesti

Šest turskih političara dalo ostavke zbog seks skandala

Šest istaknutih turskih opozicionih političara podnijelo je danas ostavke zbog seks skandala, čije bi se posljedice mogle osjetiti na izborima 12. juna.

Turski mediji su izvjestili da se na kompromitujućem snimku postavljenom na Internetu mogu vidjeti poslanici Partije nacionalne akcije.

Četvorica članova te tvrdokorne nacionalističke stranke podnijeli su ostavke početkom mjeseca zbog sličnih snimaka, od kojih neki prikazuju scene seksualnih odnosa, snimljene u kući koju su, navodno, neki članovi te partije koristili za vanbračne sastanke, prenio je AP.

“Podnosim ostavku kako bih poštedio stranku štete koju ove optužbe mogu da izazovu”, izjavio je poslanik Deniz Bolukbasi i dodao da je žrtva politički motivisane zavjere.

Snimke je objavila tajanstvena grupa koja sebe naziva “Različitim nacionalistima”.
Partija nacionalističke akcije optužila je pristalice turskog premijera Redžepa Taipa Erdogana da pokušavaju da podriju njen kredibilitet, što je Erdoganova stranka odbacila.

Rezultati anketa pokazuju da nacionalistička partija uživa podršku oko 10 odsto birača, što je donji prag za ulazak neke stranke u parlament. Ukoliko na izborima ne dobije dovoljno glasova, osvojeni glasovi biće podijeljeni među strankama koje su zastupljene u parlamentu, što bi Erdoganovoj vladajućoj partiji, za koju se vjeruje da će i treći put pobjediti na izborima, moglo da obezbijedi još više poslanika.

Turske vlasti su najavile da će blokirati pristup spornim snimcima.

“Na samoj stranci je da reaguje kada je riječ o njenim unutrašnjim stvarima. Ma koliko (snimci) bili nemoralni, smatram da njihovo objavljivanje nije ispravno ponašanje, iz ljudske perspektive“, izjavio je šef diplomatije Ahmet Davutoglu za televiziju NTV.

Deniz Bajkal, dugogodišnji lider glavne turske opozicione sekularne partije, povukao se prošle godine s mjesta šefa stranke pošto je tajno snimljen na ljubavnom sastanku. Bajkal je tvrdio da je žrtva političke zakvere, iza koje stoji vlada. Tužilaštvo je pokrenulo istragu, ali nije ustanovljeno ko stoji iza tih snimaka, prenosi Tanjug.

 

Informer.ba