BiH Top Vijesti

Sevlid Hurtić: Od lokalne stranke do državnog ministra

Sevlid Hurtić će biti novi državni ministar za ljudska prava i izbjeglice i to kao Bošnjak iz entiteta Republika Srpska. Hurtić je jedan od najbogatijih političara u našoj zemlji, a u samo tri godine je od osnivača lokalne stranke postao državni ministar.

Hurtić vjerovatno nije imao ambicije niti je planirao da bude državni ministar prije izbora, a splet političkih okolnosti, politikanstva, cjenkanja i slično završit će u Vijeću ministara.Radi se o čovjeku koji je u politiku ušao kao izuzetno bogat čovjek. Vlasnik je izdavačke kuće “Nam”, a u politiku je ušao na lokalnom nivou u Doboju. Karijeru je počeo kao kadar SDA, ali je ubrzo ušao u sukob sa Adilom Osmanovićem, nakon čega istupa iz SDA i pravi svoju lokalnu stranku Nezavisna lista Doboj.

U relativno kratkom periodu postao je velika konkurencija SDA-u u dobojskoj regiji, te je prije nešto više od godinu dana potukao SDA na izborima za mjesne organe.

Prije toga učestvovao je i na lokalnim izborima 2020., a pažnju medija i javnosti je privukao kada je na lokalnim izborima u Mostaru prijavio svoju lokalnu stranku iz Doboja.

Da li je trgovao biračim odborima ili ne nikada nije obznanjeno.