Svijet Vijesti

Sirijski predsjednik odobrio uvođenje višestranačkog sistema

Predsjednik Bashar al-Assad objavio je u četvrtak dekret kojim odobrava uvođenje višepartijskog sistema u Siriji, javila je državna novinska agencija SANA.

Assad je u četvrtak proglasio predsjednički dekret o uvođenju zakona o strankama.

Dekret omogućava uspostavu političkih stranaka i njihovo funkcionisanje zajedno s Baath partijom, koja je na vlasti od 1963. godine s ustavnim statusom “lidera države i društva“.

Sirijska vlada prošlog je mjeseca usvojila Nacrt zakona o višestranačkom političkom sistemu.

SANA je tada javila da nacrt zakona “ima za cilj obogaćivanje političkog života, stvaranje nove dinamike i omogućavanje promjena u ravnoteži političke moći“.

Prijedlog zakona predviđa uspostavu suštinskih ciljeva i principa koji rukovode aktivnostima stranaka, uslove za njihovu uspostavu i pravila vezana za njihovo finansiranje, njihova prava i obaveze. javila je SANA.

Prijedlog zabranjuje stvaranje stranaka na osnovu “vjerskih, plemenskih i regionalnih interesa; diskriminaciju na osnovi rase, spola ili boje kože“, navodi se u agencijskoj vijesti.

Assadov dekret znači da će zakon stupiti na snagu trenutno bez odobrenja parlamenta.

Politički pluralizam na vrhu je zahtjeva proreformskih disidenata koji od 15. marta svakodnevno protestuju na ulicama pozivajući na veće slobode.

 

Fena/Informer.ba