Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Situacija na sjeveru Kosova na ivici sukoba

Vojnici KFOR-a počeli su oko 18 sati da buldožerom uklanjaju šljunak kojim su Srbi prepriječili glavni put kod prijelaza Jarinje, nakon čega su lokalni Srbi na gotovo istom mjestu počeli da postavljaju novu prepreku.

Vojnici KFOR-a su skinuli srbijansku zastavu sa stuba koji se nalazi na staroj barikadi, napravljenoj od šljunka, koju je KFOR počeo da uklanja pošto je prethodno sa tog mjesta udaljio građane i na tom mjestu razvukao bodljikavu žicu.

Srbi su, zatim, nešto prije 19 sati , počeli teškom mehanizacijom da istovaruju zemlju i šljunak i postavljaju novu barikadu ispred bodljikave žice koju su razvukli vojnici KFOR-a.

Pripadnici KFOR-a su ranije oklopnim vozilima i u punoj vojnoj opremi udaljili građane sa stare barikade od šljunka kojom su Srbi zatvorili put ka prelazu.

Pripadnici KFOR-a su za oko 100 metara pomjerili svoju bodljikavu žicu prema Leposaviću i postavili tenkove i oklopne transportere duž puta do baze KFOR-a, iznad prijelaza Jarinje. Vojnici KFOR-a su opremljeni za razbijanje demonstracija.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Raška u Leposaviću, KFOR je oko 18 sati preprečio vozilima put, a saobraćaj propušta naizmenično jednom kolovoznom trakom.

Neka vrsta kontrolnog punkta uspostavljena je na putu koji vodi do baze KFOR-a “Notting hill“ u Leposaviću, a poljski vojnici KFOR-a su na ovu lokaciju izveli četiri vojna vozila i jedan oklopni transporter. Na istom putu, na nešto malo više od kilometar udaljenosti, nalazi se barikada koju su Srbi još ranije postavili.

Srbi su ranije danas posjedali na zaobilazni put kod Jarinja, jer su vojnici iz američkog kontigenta KFOR-a najavili da će popodne da probiju blokadu.

 

Onasa/Informer.ba