BiH Top Vijesti

Sjećanje na nedužne žrtve opkoljenog Sarajeva

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija 11.541 crvene stolice postavljenih u znak Sarajlijama koji su stradali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Danas, kada će se u Istočnom Sarajevu održati centralni događaj povodom obilježavanja neustavnog dana RS, Sarajlije i mnogi drugi na društvenim mrežama dijele fotografiju crvenih stolica koje su bile postavljene na potezu od Vječne vatre do Alipašine džamije.

U danu kada se obilježava neustavni dan RS, dan koji se može smatrati početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, mnogi su se sjetili crvenih stolica koje su bile postavljenje u znak sjećanja na 11.541 žrtvu opkoljenog Sarajeva.

Opsada Sarajeva je trajala 1.425 dana, a među 11.541 žrtvom bilo je više od 1.600 djece. Dok će jedni danas obilježiti neustavni dan kada je počela agresije na BiH, drugi su se prisjetili nedužnih žrtava.

Podsjetimo, crvena linija je projekat reditelja Harisa Pašovića koji je pokazao koliko je građana i građanki Sarajeva ubijeno za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.