Svijet Top Vijesti

Sjedinjene Američke Države sigurno idu ka recesiji

Sjedinjene Američke Države će sigurno ući u recesiju u narednih 12 mjeseci, prema novim projekcijama finansijskog portala Bloomberg.

To je u potpunoj suprotnosti s porukama predsjednika SAD-a, Joea Bidena, u susret srednjomandantnim izborima (engl. midterm elections), koji se održavaju u novembru ove godine.

Najnoviji modeli vjerojatnosti recesije, koje su izradile Bloombergove ekonomistice Anna Wong i Eliza Winger, predviđaju veću vjerojatnost recesije u svim vremenskim okvirima, pri čemu 12-mjesečna procjena recesije do oktobra 2023. godine iznosi 100 posto, u odnosu na 65 posto koliko je prošli put pokazivao model.

Dok je mogućnost recesije unutar 12 mjeseci prema modelu dosegla 100 posto, izgledi da će recesija nastupiti ranije također su porasli.

Model predviđa vjerojatnost recesije u roku od 11 mjeseci na 73 posto, što je porast s 30 posto u odnosu na prošlo predviđanje modela, a 10-mjesečna vjerojatnost porasla je na 25 posto s 0 posto.

Ta prognoza je jako loša vijest za Bidena, koji i dalje tvrdi da će SAD izbjeći recesiju, a da će, ako do nje dođe, biti blaga.

Time želi uvjeriti građane da ekonomija SAD-a ide u dobrom smjeru pod njegovom administracijom.

Ali rast kamatnih stopa i inflacija opovrgavaju njegove navode.

Ekonomija je glavno političko pitanje za Amerikance u ovom trenutku, pokazuju ankete, a samo su tri sedmice do izbora za Senat i Predstavnički dom Kongresa.

Informacije o tome da SAD očekuje recesija će naštetiti demokratama, oslabiti uticaj stranke u Senatu i Predstavničkom domu, te time i samu poziciju Bidena.

Iako su podaci o zapošljavanju jako dobri, rast inflacije je ipak najveća briga prosječnog građanina SAD-a.

Predsjednik nema velik uticaj na zapošljavanje, a pogotovo na rast cijena, ali se za pogoršanje makroekonomskih pokazatelja, po nekom standardnom običaju, krivi trenutni predsjednik i njegova administracija.

 

Fena/Informer.ba