BiH Izdvojeno Politika Vijesti

Sjednica Predstavničkog Parlamentarne skupštine BiH: Bečirović na dnevnom redu

Današnja prva sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon godišnjih odmora, ujedno i posljednja prije lokalnih izbora 7. oktobra, proteći će u znaku inicijative klubova zastupnika SDS-a i SDA o razrješenju zamjenika predsjedavajućeg Denisa Bećirovića (SDP).

Dok su iz Kluba SDS-a zvanično, podnoseći inicijativu u ponedjeljak, naglasili da smjenu Bećirovića traže zbog njegovog djelovanja mimo znanja i stava Kolegija i PSBiH, Klub SDA je u svom zahtjevu dostavljenom jučer naveo 11 razloga zbog kojih on treba da ode sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Inicijativa za uvrštavanje u dnevni red današnje sjednice Doma nije dobila podršku na jučerašnjem proširenom kolegiju, pa će stoga to zatražiti zastupnici SDA i SDS-a na samom zasjedanju.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić naglasio je za Oslobođenje kako će se naknadno tražiti uvrštavanje inicijative kao jedne tačke dnevnog reda, sa dva obrazloženja zahtjeva.

Distancirani HDZ

Ovakav stav dobio je podršku i u Klubu SDS-a, s obzirom na to kako se u proceduri ne mogu istovremeno naći dvije tačke dnevnog reda koje tretiraju isto pitanje, u ovom slučaju razrješenje Bećirovića.

Usaglasili smo stav da to bude jedna tačka dnevnog reda, s tim što će se raspravljati o dva odvojena obrazloženja zbog kojih je inicijativa podnesena, navela je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Dok iz klubova SDA i SDS-a cijene kako će Bećirović na današnjoj sjednici biti smijenjen, u Klubu SDP-a su uvjereni da do toga neće doći. Predsjedavajući Kluba SDP-a Saša Magazinović ocijenio je za Oslobođenje kako zahtjevi i stavovi niti jednog kluba, ni SDA, ni SDS-a o smjeni Bećirovića nisu utemeljeni.

SDP će biti i protiv jednog i drugog obrazloženja inicijative za smjenu Bećirovića. Radi se o originalnom projektu koji je pokrenuo SDS, a kojem se SDA zakašnjelo pridružila u pokušajima dodvoravanja SDS-u. Svi u Parlamentu BiH su iznenađeni ovim što se dešava i inicira i vrijeme će pokazati pozadinu o čemu se radi i šta je spojilo SDA i SDS u istom poslu, zaključio je Magazinović.

Klub zastupnika HDZ-a BiH, kako je za Oslobođenje izjavio njegov predsjedavajući Mate Franjičević, zauzet će laganu distancu. On je potvrdio kako će zastupnici HDZ-a BiH prilikom glasanja o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića najizvjesnije ostati suzdržani.

Da smo smatrali neophodnim, sami bismo pokrenuli inicijativu za smjenu Bećirovića. Oni koji su to učinili imaju razloge i za očekivati je onda kako su za to uspjeli osigurati i većinu, naveo je Franjičević.

Igre bez granica

Da bi Bećirović bio smijenjen, osim opće većine, koja uz prisustvo svih zastupnika iznosi 22, nužno je obezbijediti i entitetsku. Iz RS-a ona nije upitna, s obzirom na to kako SDS i SNSD samostalno imaju 12 glasova, ali je nužno da, osim Kluba zastupnika SDA, njih sedam, iz FBiH inicijativu podrži još najmanje dvoje (jedna trećina iz FBiH je devet zastupnika).

Zastupnici Stranke za BiH, kako nam je rekao Beriz Belkić, smatraju kako ne trebaju učestvovati u brakorazvodnoj parnici, jer ne znaju ko će već sutra nekim drugim povodom podnijeti neku drugu inicijativu i tražiti nečiju smjenu.

Šta će se desiti, vidjet ćemo na samoj sjednici. Smatramo kako sve ovo što se dešava nije naš posao. Ovo su igre bez granica. Mi smo zabrinuti za budućnost ove zemlje i sve što je nastalo kao posljedica je isključiva odgovornost vlasti, a SBiH to nije. Za nadati se samo kako će birači u BiH konačno shvatiti koga su izabrali i dali mu povjerenje, a šta su im ponudili kao odgovor na to, ocijenio je Belkić.

Inicijatori smjene, klubovi SDS-a i SDA tako iz RS-a, osim SNSD-a, mogu sigurno računati na glas za i jednog zastupnika DNS-a, dok će u slučaju FBiH, uz suzdržanost SBiH, HDZ-a BiH i vjerovatno HDZ-a 1990, sve ovisiti od stava manjih stranaka – NSRB-a, HSP-a i DNZ-a (tradicionalno suzdržan kod svih glasanja o izborima i smjenama).

Oslobođenje/Informer.ba