Svijet Vijesti

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila nakon američkih vojnih vježbi

Sjeverna Koreja lansirala je dvije balističke rakete kratkog dometa prema svojim istočnim vodama, u četvrtak, nakon što su Sjedinjene Države premjestile nosač aviona u blizini Korejskog poluotoka, kao odgovor na Pjongjangovo prethodno lansiranje rakete koja može nositi nuklearno oružje iznad Japana.

Najnovija lansiranja projektila sugerišu da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un odlučan u namjeri da nastavi s testiranjima oružja, s ciljem povećanja svog nuklearnog arsenala uprkos međunarodnim sankcijama, piše AFP.

Mnogi stručnjaci kažu da je Kimov cilj konačno pridobiti priznanje SAD-a kao legitimne nuklearne države i ukidanje tih sankcija, iako međunarodna zajednica nije pokazala nikakav znak da dopušta da se to dogodi.

Najnovije rakete lansirane su u razmaku od 22 minute i pale su između Korejskog poluotoka i Japana, navodi se u saopćenju Zajedničkog štaba Južne Koreje. Prva je raketa letjela 350 kilometara i dosegla maksimalnu visinu od 80 kilometara, a druga je letjela 800 kilometara s visinom od 60 kilometara.

 

Fena/Informer.ba