Svijet Top Vijesti

Sjeverna Koreja potvrdila testiranja nuklearnih projektila koji mogu ‘izbrisati neprijatelje’

Nedavno ispaljivanje raketa Sjeverne Koreje bilo je testiranje njenog taktičkog nuklearnog oružja za “pogađanje i brisanje” potencijalnih južnokorejskih i američkih ciljeva, izvijestili su državni mediji u ponedjeljak, dok je njen vođa Kim Jong Un signalizirao da će provesti još više ovakvih testiranja, javlja AP.

Izjava režima u Sjevernoj Koreji, objavljena na 77. rođendan njegove vladajuće Radničke stranke, smatra se pokušajem da se podupre javno jedinstvo iza Kim Jong Una, dok se suočava s ekonomskim poteškoćama povezanim s Covid pandemijom, sigurnosnom prijetnjom koju predstavlja osnaženi američki i južnokorejski vojni savez i druge poteškoće.

– Kroz sedam vježbi lansiranja jedinica za taktičke nuklearne operacije, demonstrirane su stvarne ratne sposobnosti nuklearnih borbenih snaga spremnih pogoditi i izbrisati zadane ciljeve na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme – navodi se u službenom saopćenju Centralne novinske agencije Sjeverne Koreje KCNA.

KCNA je navela da su raketne probe bile odgovor na nedavne pomorske vježbe između američkih i južnokorejskih snaga, u kojima je prvi put u pet godina sudjelovao nosač aviona na nuklearni pogon ‘USS Ronald Reagan’.

 

Fena/Informer.ba