Svijet Top Vijesti

Školski odbor u Uvaldeu smijenio šefa policije nakon masovne pucnjave

Školski okrug Uvalde u Texasu smijenio je šefa policije Petea Arredonda u srijedu pod sve većim pritiskom zbog odgovora policije jer su dopustili napadaču u osnovnoj školi Robb da ostane u učionici četvrtog razreda više od sat vremena naoružan s puškom tipa AR-15 u kojoj je ubio 19-ero djece i dva učitelja.

Jednoglasno je upravni odbor školskog okruga Uvalde otpustio Arredonda jučer na sastanku na kojem su prisustvovali roditelji djece ubijene 24. maja kao i preživjeli. Arredondo, koji nije prisustvovao sastanku, postaje prvi policajac koji je izgubio posao nakon jedne od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u historiji SAD-a.

Ovaj potez uslijedio je tri mjeseca nakon tragedije i manje od dvije sedmice prije nego što se učenici vrate na nastavu u školu u Uvaldeu, gdje su neka djeca i dalje uplašena da bi se vratila u školu, prenosi AFP.

Glasanje je uslijedilo uz ovacije publike, a neki su roditelji izašli iz dvorane u suzama. Nekoliko stanovnika Uvaldea također je pozvalo i druge policajce na odgovornost.

Arredondo, koji je na dopustu iz okruga od 22. juna, preuzeo je najveći teret kritika zbog kašnjenja gotovo 400 policajaca više od 70 minuta kako bi se suočili s 18-godišnjim napadačem.

Prije svega, Arredondo je kritikovan jer nije naredio policajcima da djeluju ranije. Pukovnik Steve McCraw, direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost, rekao je da je Arredondo bio zadužen za odgovor snaga reda na napad.

Nekoliko minuta prije početka sastanka školskog odbora Uvaldea, Arredondov advokat objavio je oštro pismo koje je do sada najpotpunija odbranu šefa policije. U pismu na više od 17 stranica, njegov advokat je iznio kako Arredondo nije mutljivi načelnik školske policije kojeg je državna istraga okrivila da nije preuzeo odgovornost i gubio vrijeme tražeći ključeve vjerovatno otključanih vrata, već hrabri policajac čije su promišljene odluke spasile živote drugih učenika.

Navodi se da je Arredondo upozorio okrug na razne sigurnosne probleme u školama godinu dana prije pucnjave i ustvrdio da nije bio zadužen za mjesto događaja. Pismo je također optužilo dužnosnike škole Uvalde da su ugrozili njegovu sigurnost time što mu nisu dopustili da nosi oružje na sastanak školskog odbora ako bi prisustvovao, navodeći “rizike od nanošenja štete javnosti i načelniku Arredondu”.

 

Fena/Informer.ba