Svijet Top Vijesti Zdravlje

Skoro 70 posto stanovništva Šangaja zaraženo Covidom

Doktor u jednoj od vodećih bolnica u Šangaju rekao je da je moguće da je 70 posto populacije ovog grada zaraženo Covidom nakon velikog porasta infekcija u Kini, izvijestili su u utorak državni mediji.

Do naglog porasta infekcija došlo je nakon što su stroga ograničenja naglo ublažena prošlog mjeseca uz malo upozorenja ili pripreme, piše AFP.

Chen Erzhen, potpredsjednik bolnice Ruijin i član šangajskog stručnog savjetodavnog odbora za Covid, procijenio je da je većina od 25 miliona ljudi koji žive u gradu možda zaražena.

– Sada se slučajevi veoma brzo šire u Šangaju i možda je već zahvatilo 70 posto stanovništva, što je 20 do 30 puta više nego u aprilu i maju – rekao je Erzhen za Dajiangdong Studio, medij koji je u vlasništvu Komunističke partije.

Šangaj je od aprila mjeseca prošle godine praktikovao pravilo dvomjesečnog karantina, tokom koje je više od 600.000 stanovnika bilo zaraženo, a mnogi su morali boraviti u karantinskim centrima.

Ali sada se varijanta Omicron neobuzdano širi gradom i stručnjaci predviđaju da će zaraze dosegnuti vrhunac početkom 2023. godine.

U drugim većim gradovima, uključujući Peking, Tianjin, Chongqing i Guangzhou, kineski zdravstveni dužnosnici mišljenja su da je val već dosegao vrhunac.

Chen je dodao da bolnica u kojoj on radi u Šangaju ima 1600 hitnih prijema dnevno, dvostruko više od broja prije ukidanja ograničenja, od kojih su 80 posto pacijenti s Covidom.

 

Fena/Informer.ba