BiH Društvo Vijesti

Skupština ZDK usvaja izmjene zakona potrebnih za isplatu porodiljnih naknada od 1.000 KM

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona počela je sjednica Skupštine ZDK, na čijem će se dnevnom redu danas naći samo tri tačke.

Nakon što su prije 20 dana usvojili rebalans budžeta za 2022. godinu te u sklopu njega i obavezu isplate porodiljnih naknada na mjesečnom nivou od 1.000 KM, zastupnici će danas po hitnom postupku usvajati i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Izmjenama pomenutog zakona stvorit će se i zakonski uslovi da se, već od 1. septembra ove godine, počnu isplaćivati porodiljne naknade zaposlenim i nezaposlenim porodiljama u istom iznosu, godinu dana od rođenja djeteta ili do povratka majki na posao, a što će ostati zakonska obaveza i za naredni period.

Danas će se usvajati, također po skraćenom postupku, i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti ZDK, kao i Odluka o osnivanju Turističke zajednice ZDK. Skupština je ranije ove godine usvojila Zakon o turizmu ZDK, kojim je predviđeno osnivanje Turističke zajednice ZDK te i osnivanje turističkih zajednica u općinama i gradovima tog kantona.

Na početku sjednice u sali Skupštine ZDK prisutno je 28 od 35 zastupnika pa postoji potreban kvorum za rad i usvajanje pomenutih akata.

 

Fena/Informer.ba