BiH Izdvojeno Vijesti

Skupštine Srbije i RS-a o integracijama

Predstavnici odbora za evropske integracije parlamenata Srbije i Republike Srpske razgovarali su danas u Beogradu o iskustvima na polju eurointegracija i usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa standardima Unije.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga istakao je da se Srbija nalazi u ključnoj godini evropskih integracija i da očekuje da do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora.

On je ukazao na značaj saradnje s državama u regionu i dragocjena iskustva, prije svega država koje se nalaze korak dalje u procesu evropskih integracija, koja mogu doprinijeti ubrzavanju tog procesa i u Srbiji.

Varga je ocijenio da iskustva Srbije u harmonizaciji propisa s evropskim zakonodavstvom mogu pomoći Republici Srpskoj da i ona uspješno obavi taj posao, javio je Tanjug.

On je naveo i da će se to skupštinsko tijelo u narednom periodu koncentrirati na kontrolu izvršne vlasti, parlamentarnu diplomatiju i komunikaciju s građanima.

Napominjući da se radi o prvoj zvaničnoj posjeti tog tijela jednoj od zemalja zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Skupštine Republike Srpske Branisalv Borenović je ocijenio da je to dobra prilika da se razmijene iskustva na polju evropskih integracija, „posebno u oblasti usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU“.

Srbija je u tom procesu otišla dalje i uspješno obavlja posao harmonizacije, pa njena iskustva mogu pomoći da se i u Republici Srpskoj taj proces ubrza“, rekao je Borenović i prenio želje da Srbija dobije status kandidata i pozvao članove Odbora za evropske integracije da posjete Republiku Srpsku.

 

Fena/informer.ba

Tags