Svijet Vijesti

Slabost Xi Jinpinga – Kako taština i paranoja ugrožavaju budućnost Kine

Ne tako davno, kineski predsjednik Xi Jinping, nalazio se na vrhuncu moći nakon što je učvrstio vladavinu unutar Komunističke partije Kine (KPK). Uzdigao se do istog službenog statusa kao nekadašnji vođa KPK-a, Mao Zedong, ukinuo je ograničenja predsjedničkog mandata i  omogućio sebi doživotnu poziciju predsjednika Kine.

U domovini se hvalio da je napravio ogroman napredak u smanjenju siromaštva, a u inostranstvu je tvrdio da podiže međunarodnu reputaciju svoje zemlje. Za mnoge Kineze, Xijeva agresivna taktika bila je prihvatljiva cijena za ono što su dobili zauzvrat, a to je preporod nacije, piše američki magazin za međunarodne odnose i američku vanjsku politiku Foreign Affairs.

Iako izvana djeluje kao da Xi drži sve konce u svojim rukama, nekoliko poteza koje je povukao potresaju redove Partije. Odbacivanjem kineske duge tradicije kolektivne vladavine i stvaranjem kulta ličnosti koji podsjeća na onaj koji je izgradio Maoa, Xi je naljutio članove Partije.

Serija grešaka u njegovom vođenju politike je u međuvremenu razočarala čak i njegove pristalice. Xijev preokret ekonomskih reformi i njegov odgovor na pandemiju COVID-19 srušili su njegov imidž kao heroja običnih ljudi. U sjeni raste ogorčenost među elitama KPK-a.

Na 20. Kongresu nacionalne stranke KPK ove jeseni, Xi očekuje da će dobiti treći petogodišnji mandat. Čak i ako rastuće nezadovoljstvo među nekim stranačkim elitama znači da njegova kandidatura neće proći bez ikakvog osporavanja, smatra se da će je uspjeti dobiti.

Ono što stručnjaci predviđaju da bi se moglo desiti je da Xi postane dodatno ohrabren novim mandatom zbog čega će više stegnuti obruč oko domaće politike što će izazvati veći otpor unutar stranke. Tada je moguće da će doći do začaranog kruga jer bi Xi mogao odgovarati na trenje unutar partije dodatnim pritiskom što bi moglo stvoriti veći otpor prema njemu.

 

Fena/Informer.ba