Region Vijesti

Sljedeće nedjelje isplata svih zaostalih penzija Ratka Mladića

Porodica Ratka Mladića bi tokom naredne nedjelje mogla da počne da prima penziju koju nije dobijala od 2005. godine. Miloš Šaljić, advokat haškog optuženika, kaže za “Blic” da nema zakonskih prepreka da se ovo desi.

To znači da će porodici biti isplaćene zaostale penzije u iznosu od 4,7 miliona dinara, a zatim će svakog meseca dobijati oko 90.000 dinara.

Mladić je na saslušanju zatražio od svog advokata Šaljića da spremi papire za punomoćje kojim bi njegova porodica mogla da podigne zaostale penzije i da nastavi da ih prima i dalje. Šaljić objašnjava za “Blic” da država mora da omogući isplatu penzija jer nema osnova da to sprečava. Riječ je, kako kaže, o stečenom pravu koje se ne može izgubiti.

– Prvo Mladić treba da potpiše ovlašćenje i to će uraditi u ponedjeljak, pravo da podiže penziju dobiće njegov sin, a kada će to moći da uradi zavisi od administrativnih prepreka. Nadam se da će se to desiti za nekoliko dana, ali u ovoj zemlji se nikad ne zna – objasnio je Šaljić.

On je dodao da ne postoje nikakve zakonske prepreke da Mladićeva porodica prima njegovu profesionalno stečenu penziju.

Mjeru o zamrzavanju isplate penzije Ratku Mladiću može svojim rešenjem da ukine nadležni istražni sudija, čime bi se stekle pretpostavke za isplatu.

Ratku Mladiću je korišćenje penzije bilo privremeno obustavljeno i rješenjem Krivičnog vijeća, iz marta 2005. godine, kojim su određene mjere zamrzavanja imovine za više osoba. Riješenje je donio istražni sudija Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu postupajući po prijedlogu tužioca za ratne zločine.

 

Informer.ba