BiH Udarno Vijesti

Slijedeće godine počinje obnova tvrđave Kastel

Ne remetiti postojeću strukturu, nastojati iskoristiti potencijale koji su očuvani i zadržati autentičan izgled tvrđave Kastel, bile su ideje vodilje u izradi projektne dokumentacije za obnovu i restauraciju tog srednjovjekovnog objekta koji je zaštitni znak grada Banje Luke.

Načelnica za kulturno-istorijsko naslijeđe Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a Milijana Okilj kazala je Feni da je kompletna projektna dokumentacija za obnovu i restauraciju završena u ovoj kalendarskoj godini, a u njoj je tvrđava Kastel podijeljena na devet cjelina.

Ona ističe da je dosad osigurano oko četiri miliona KM iz IPA fondova za radove na cjelini devet pod radnim nazivom “Istorijski muzej Grada Banja Luke”. Raspisan je konkurs za izvođača i za nadzor nad tim radovima, a očekuje se da bi u narednoj godini trebalo da počnu radovi na toj cjelini.

Okilj navodi da je na pripremi dokumentacije neophodne za prikupljanje novca radilo državno Ministarstvo civilnih poslova, Grad Banja Luka i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a, a za tu cjelinu odlučili su se jer se radi o bastionu i dijelovima bedema koji su obrušeni početkom 20. vijeka, nešto tokom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, a nešto u zemljotresu koji je Banju Luku pogodio 1969. godine.

Smatrali smo da je najbolje taj novac utrošiti za obnovu tog bastiona i dijela bedema koji su tad uništeni”, kazala je Okilj.

Po njenim riječima radovi na tom dijelu tvrđave Kastel trebalo bi da traju tri godine, a ostaje da Grad Banja Luka, Vlada RS-a i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a osiguraju novac za obnovu ostalih cjelina predviđenih projektom.

Okilj ističe da je projektna dokumentacija obnove i restauracije tvrđave Kastel urađena u skladu s postojećom zakonskom regulativom koja ne dozvoljava izmjenu autentičnog izgleda te tvrđave, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a dao je suglasnost za svih devet cjelina predvođenih tim projektom.

Ipak, zbog nedostatka novca, decenije će, kaže, biti potrebne da bi se realizirale sve faze planirane spomenutim projektom obnove i restauracije tvrđave Kastel.

Iz sredstava švedske nevladine organizacije “Kulturno naslijeđe bez granica” 1999. godine obnovljena je ulazna kula tvrđave Kastel, a sredstvima Vlade RS-a 2004. obnovljen je dio obalnog bedema koji je bio najugroženiji. Urađene su i preventivne radnje poput upozorenja građanima o tome koji su dijelovi tvrđave najugroženiji.

 

Fena/Informer.ba