Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Slovenci žele prodati Mercator, ali ne Todoriću

MERCATOR je i dalje na prodaju, potvrdio je Franc Križanič, slovenski ministar financija, u razgovoru sa slovenskim privrednicima. Međutim, Križanič je jasno dao do znanja da Slovenija neće dopustiti prodaju svog najvećeg trgovačkog lanca hrvatskom tajkunu Ivici Todoriću, kojeg očito smatraju ozbiljnom prijetnjom za slovensko privredu.

Križanič je najavio kako očekuje da će se dugovi Pivovarne Laško reprogramirati, nakon čega će biti organiziran novi, transparentni tender  za prodaju dionica Mercatora koje Pivovarna posjeduje. Podsjećamo, Pivovarna Laško željela je prodati paket od 23,34 posto Mercatorovih dionica i prihod iskoristiti za vraćanje ogromnih dugova koji im uskoro dolaze na naplatu.

Dionice Mercatora mogle bi se prodati do kraja godine

Todorićev Agrokor udio u Mercatoru od Pivovarne Laško želio je otkupiti za oko 200 milijona eura, međutim transakciju je stopirala slovenska vlada. Najprije je moratorij na prodaju stavila slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a zatim je tu odluku potvrdio i Vrhovni sud. Šefovi Pivovarne Laško su se pobunili, objašnjavajući kako im je na leđima dug od pola milijarde eura, ali popusta nije bilo.

Slovenski su političari očito pripremili alternativno rješenje. Križanič, naime, najavljuje da bi se prodaja Mercatora mogla realizirati već do kraja godine. Ali iz njegovih riječi se može iščitati da Todorićev novac ni tada u Sloveniji neće vrijediti. “Mercator je važna kompanija, od koje zavisi veliki dio slovenske prehrambene industrije, kao i mnoge financijske institucije”, prenosi Delo Križaničevu izjavu.

Mercator mora kupiti “ozbiljno i strateško preduzeće”

Slabljenje ili neprijateljsko preuzimanje Mercatora moglo bi ugroziti kredite, povećati kamatne stope… Zbog toga je važno da Mercator kupi neko ozbiljno i strateško poduzeće“, ističe slovenski ministar financija. Iako Todorića nije direktno spominjao, Križanučeva poruka je i više nego jasna: Todorićev Agrokor nije “stabilno i strateško preduzeće” kakvom su Slovenci spremni prepustiti vlasništvo nad Mercatorom.

Važan faktor u cijeloj priči su i banke, koje požuruju prodaju. Zbog toga je već počelo žestoko lobiranje kod Ureda za sprečavanje sukoba interesa od kojeg grupacija banaka na čelu sa NLB-om traži zeleno svijetlo za objedinjenu prodaju svih Mercatorovih dionica, piše Delo.

 

Informer.ba