Top Vijesti

Slovenka trgovala kriptovalutama i ostala bez 35 hiljada eura

Za 35 hiljada eura prevarena je 46-godišnja Slovenka koja je u više navrata sa svoga računa putem interneta obavljala novčane transakcije s tvrtkom koja se bavi trgovanjem kriptovalutama, a za koju se pokazalo da je prevarantska.

 

 

 

Primorsko-goranska policija  je objavila kako su iz Opatije zaprimili prijavu slovenske državljanke da je žrtva računarske prevare.

Ona je tokom novembra prošle godine u više navrata obavljala novčane transakcije sa svog računa na tzv. bitcoin novčanik, čije podatke je dobila od tvrtke koja se bavi trgovanjem kriptovalutama.

Naime, takvi novčanici djeluju kao posrednik između korisnika i Blockchain mreže, te pohranjuju informacije o imovini, a uključuju i adresu te javni i privatni ključ.

Unatoč uplati od oko 35 hiljada eura na račun objavljen na stranicama, račun Slovenke ostao je prazan.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, iz policije građanima savjetuju da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte.

Trebaju provjeriti i postoji li uopće navedena pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno da na njihove zahtjeve ne šalju svoje osobne ili podatke bankovnih kartica.

 

Fena/Informer.ba