Top Vijesti

Slučaj Kongo: Hrvate u Zambiji spasio novi advokat

Četiri hrvatska para posvojitelja djece iz DR Konga, koji u Zambiji čekaju da im se ispune uslovi za puštanje iz zatvora, spasio je novi advokat koji je unakrsnim ispitivanjem glavne svjedokinje izbio važan adut tužiteljstva, piše u subotu Jutarnji list.

 

Na zadnjem održanom suđenju, u četvrtak, sudac je odobrio da ih se pusti na slobodu uz kauciju od 1000 dolara po osobi, ali i uslove koji nisu poznati u hrvatskom pravosudnom sistemu pa tako za svakoga od osam hrvatskih državljana moraju garantovati po dvije osobe iz Zambije.

Moraju i regulisati boravište u Zambiji, položiti svoje putne dokumente, te se redovno javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, profil 16 Zambijaca koji moraju garantovati za Hrvate nije definisan, jedini je uslov da su njihovi državljani. U tome će im pomoći konzul iz Pretorije koji ima svoje kontakte, ali i novi advokat kojeg su angažirali.

Naime, ono što je novo u slučaju jest da su četiri hrvatska para, koja su u zatvoru još od 7. decembra prošle godine, zajednički angažirala profesionalnog advokata, koji se u četvrtak prvi put pojavio na suđenju.

Advokata su izabrali s liste koju im je dalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju. Pomogle su im i države članice EU koje imaju predstavništva u Zambiji, preko delegacije EU, a koje imaju više iskustva u sličnim situacijama u kojima su bili njihovi državljani.

Čini se da je taj potez bio ključan za Hrvate, jer je, kako se može čuti, taj profesionalni, a ne advokat po službenoj dužnosti kojeg plaća uhapšena osmorka, unakrsno ispitivao djelatnicu imigracijske službe Mercy Phiri koja je prva i zaustavila hrvatske državljane u zračnoj luci u Ndoli.

To je ispitivanje, kako se može čuti od hrvatskih predstavnika, išlo u korist posvojiteljima iz Hrvatske, odnosno imigracijska službenica nije se baš dobro snašla, piše Jutarnji list, a prenosi Hina.

 

Fena/Informer.ba