Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Slučaj “Turković i drugi”: Uloga Šejle Jugo-Turković u organizaciji

Kako vrijeme odmiče svakodnevno se otkrivaju novi motivi za monstruozne zločine najveće kriminalne organizacije u historiji BiH, do koljena krvavog klana Zijada Zike Turkovića.

Prijetnje tužiocima

Koliko god njihov odvjetnik Fahrija Karkin pokušava da od Šejle Jugo – Turković napravi “finu hanumu” zločinca Zike i preko nje kompromitira nepoćudnog državnog tužioca Olega Čavku, novootkrivene činjenice izazivaju strah na šta je sve bila spremna Turkovićeva ekipa.

Novi dokazi istražitelja ukazuju tako da je Šejla novac pribavljan preprodajom heroina, kokaina i ekstazija ulagala u nekretnine, iako je prilikom ulaska u brak s Turkovićem posjedovala tek garsonjeru od 30 kvadrata.

Kada je u međuvremenu “posao” s međunarodnim švercom droge krenuo počela je kupovati brojne nekretnine. Jednu od tih nekretnina, odnosno stan u potkrovlju u Zagrebačkoj ulici broj 73 u sarajevskom naselju Grbavica prodala je jednom od Turkovićevih prijatelja, odnosno mučki ubijenom Emiru Hadžiću iz Mostara.

Hadžić je Šejli i Zijadu isplatio oko 100.000 maraka koliko je koštao stan.  Kupoprodajni ugovor je napravljen, ali nesretni Hadžić nije imao vremena da ga upiše u grunt nakon što je prethodno uredno isplatio novac Šejli Jugo – Turković.

Lični motivi

Naime, on je 26. februara 2008. godine ubijen u mjestu Petak-Buna, južno od Mostara, gdje je pronađen u svome vozilu.  Poslije njegove smrti Šejla je jednostavno pocijepala kupoprodajni ugovor ovjeren kod notara i stan prodala trećim osobama, a novac ubijenog Hadžića zadržala!!!

Notarski ovjeren ugovor je dokaz da je Hadžić stvarni vlasnik stana.  Ovi podaci se nalaze u sudskom spisu kod sutkinje Tatjane Kosović. Naravno dupli novac koji je Šejla nelegalno stekla prevarom je, po informacijama naših istražiteljskih izvora, ponovo usmjeren na kupovinu još većih količina droge.

Tu počinje priča o dodatnom motivu, odnosno da je Hadžić ubijen u dogovoru Zike i Šejle,  između ostalog, i iz najprimitivnijeg koristoljublja.  Isto tako, Tužilaštvo BiH od ranije sumnja da je Zijad Turković likvidaciju Hadžića, osim zbog koristoljublja, naručio i iz emotivnih razloga. Ubijeni Hadžić je, navodno, ranije bio u ljubavnoj vezi s njegovom suprugom Šejlom, zbog čega istražitelji smatraju da je motiv tog zločina bila ljubomora.

Opasna kriminalka

Špekulira se kako su pronađeni čvrsti dokazi da se Turković optuži i za Hadžićevo ubistvo. Rođaci ubijenog  Marija Tolića, također, tvrde da imaju dokaze kako je Šejla bila uključena u sve kriminalne poslove svog supruga, od ubistva Emira Hadžića u mostarskom naselju Buna, preko pljačke na Aerodromu, do posljednjih likvidacija u okolini Sarajeva, jer su se članovi njegove zločinačke organizacije okupljali u garaži Zikine kuće. Otud ih je on vodio u unutrašnjost objekta, gdje ih je dočekivala Šejla i gdje su se kovali planovi za činjenje najatrašnijih krivičnih djela.

Uprkos svemu tome, Šejla Jugo – Turković i dalje prijeti i pritišće.  Nezapamćen je, recimo, slučaj  da žena-mozak kriminalne organizacije, nakon poznatih prijetnji advokatima, novinarima i političarima, prije nekoliko dana na ulici zaustavi jednog ministra policije i izgalami se na njega uz mnogo primitivizma i agresije!

Obzirom da su glavni akteri zločinačke organizacije u zavoru i priča o Šejli Jugo – Turković je važna samo iz ugla da su policijsko-tužiteljski organi dopustili situaciju da opasna kriminalka slobodno hoda po gradu i to uz opće zaprepaštenje javnosti. Što je još gore, to je novi šok za članove porodica žrtava. Ona prijeti i zapravo pokušava da nastavi aktivnosti Turkovićevog klana pod firmom “supruge koja se bori za svog zatvorenog muža“.

Mjesečno prodavao čak 150 kilograma heroina!

Prema pouzdanim informacija, a koje je uvelike potvrdila i optužnica Tužilaštva BiH, uz brojne leševe poseban dio u Trukovićevim poslovima za koje je i Šejla Jugo – Turković sigurno znala, i o kojem su oni na bračnom jastuku šaputali, jesu ti poslovi s drogom.

Novinarka jednog sarajevskog nedjeljnika Dženana Karup – Druško objavila je dio dokaza koje su imali na raspolaganju i tužioci Tužilaštva BiH, a u kojima se detaljno opisuje kako je Turković trgovao drogom. Po tvrdnjama njegovih suradnika, Turković je mjesečno prodavao čak 150 kilograma heroina i 50 kilograma kokaina. Između ostalog, imao je  veze sa srbijanskim kriminalcem Jocom Amsterdamom, koji se smatra nalogodavcem ubistva vlasnika “Nacionala” Ive Pukanića, te s Ljubanom Ećimom i Ljubišom Buhom Čumetom.

Planirala ubistvo Nasera Orića

Prema informacijama bliskim istrazi, Šejla Jugo – Turković je Zijada Turkovića nagovarala i na ubistvo Nasera Orića. Čak je bio napravljen plan o snajperisti na krovu zgrade u dijelu grada gdje živi porodica Orić kako bi on bio ubijen u ili ispred porodičnog doma.

Turković se opirao toj ideji, ali je, na kraju, pristao na zločin, iako motivi Orićeve likvidacije ostaju nejasni. Pretpostavlja se tek da je Jugo – Turković  na ovaj način  svom suprugu htjela demonstrirati da u emotivno smislu ništa nije imala sa šarmantnim Orićem.

Ziko se posmatrao pred Ćelinim ogledalom

Koliko je Šejla Jugo – Turković opasna manipulatorka i koliko je involvirana u kriminal i ubistva zborno pokazuje i pikanterija iz njenog stana u Zagrebačkoj ulici. Naime, kada se uselila u taj prostor od Ramiza Delića – Ćele je kao znak međusobne povezanosti i za stalno sjećanje na poklon dobila veliko ogledalo. Masivni i skupocjeni predmet sa izrezbarenim dijelovima Jugo – Turković je stavila u jednu sobu. Kada je započela ljubavnu vezu s Turkovićem, siromašni tapetar uopće nije imao pojma da se posmatra i dotjeruje gledajući pravo u Ćelino ogledalo!?

Kakrin prekoračio advokatski kodeks

Turkovićev advokat i čovjek koji na džojstik drži Šejlu Jugo – Truković i daje joj zadatke kako da kriminalnim aktivnostima zaplaši pravosuđe, prema pouzdanim informacijama, jeste advokat Fahrija Karkin.

On je osmislio strategiju odbrane, čiji je osnovni cilj ukloniti tužioca Olega Čavku i pripremiti javno mijenje, odnosno da se na bazi nezakonitih i lažnih svjedočenja pokuša praviti tobožnji politički proces, iako se radi odvratnom kriminalcu koji iza sebe ima pet dokazanih ubistava i drugih kriminalnih dijela.

Fahriji Karkinu ne odgovara što su se u cijelu priču uključili svi printani i elektronski mediji i što objavljivanjem objektivnih informacijama ne može više imati prostor da manipulira i pokušava kompromitirati tužioce i direktore policijskih institucija.

Inače, nakon jučerašnjeg teksta u našem listu u kojem se spominje i gospodin Karkin  pozvalo nas je više naših čitatelja koji su spremni dati dokumentaciju i svjedočiti protiv Karkina za krivična djela koja je navodno počinio u vrijeme rata, a sežu od seksa s maloljetnicama do ratnog zločina i odsijecanja ušiju građanima srpske nacionalnosti! Kao što je poznato, Kakrin je nakon rata duže vrijeme odležao u zatvoru, i čini se, ako je Jugo – Turković uistinu njegov eksponent da on ozbiljno advokatske kodekse i zakon.

Monstruozna taktika odbrane

U nemogućnosti da se odbrane od optužujućih leševa i brutalnih ubistava, ali i izjava počinitelja-pokajnika, smišljena je taktika odbrane da Šejla Jugo – Turković u izjavama medijima počne da pravi atmosferu kako je njen monstruozni suprug navodno imao političke nalogodavce.

To objašnjava i njenu izjavu ispred Suda BiH kako su možda naloge njenom suprugu dali  reisu-l-ulema IZ BiH dr. Mustafa ef. Cerić, Fahrudin Radončić ili vladika Vasilije Kačavenda!? Po tom diletanstkosm planu, Turković je trebao da oponaša svoje insajdere i ponudi nagodbu Tužilaštvu BiH da bi ispričao kako su tobože iza svega stajali ljudi iz vrha.

Međutim,  Turkovićev i Karkinov problem je to što niko od spomenutih ličnosti, pa i nekih drugih o kojima Jugo Špekulira (Komšić, Izetbegović itd.) nikada nije imao nikakav kontakt, niti je znao da postoji Turković. Stoga je plan otpao.  U tom kontekstu, zasmetao je i tužilac Čavka koji nije spreman da čisti kriminalni slučaj nezakonito politizira, te je Karkinu trebalo njegovo uklanjanje i dobijanje prostora sa nekim eventualnim novim tužiocem koji bi ušao u nečasne radnje.

Šejla podstrekač i suorganizator

Prema nekim istražiteljskim pretpostavkama, može se lako ispostaviti da je, neovisno od Turkovićeve velike kriminalne biografije, koja je započeta još prije rata u Njemačkoj, mozak svih egzekucija umjesto njega, inače neobrazovanog tipa, bila upravo hanuma Jugo – Turković sa  svojim iskustvom rada u policiji i medijima. Čak i da je Turković bio apsolutni vođa zločinačke grupe, ostaje nediskutabilna njena uloga podstrekača, suorganizatora i naručioca nekih od ubistava ili pokušaja likvidacija iz najprimitivnijih podbuda.

 

Avaz/Informer.ba