Izdvojeno Svijet Vijesti

Snižen kreditni rejting SAD: Globalna ekonomska kriza mogla bi eskalirati 2012. godine

Sjedinjene Američke Države su sinoć izgubile svoj vrhunski kreditni rejting AAA, samo nekoliko sati nakon što je uznemirenje  investitora pojačala dužnička kriza u zoni eura koja je primorala Italiju da ubrza sprovođenje strogih mjera štednje.

Pojedini analitičari upozoravaju da bi to prvo sniženje kreditnog rejtinga SAD  još od 1917. godine, kada je uvedeno kreditno rangiranje, moglo izazvati novu globalnu ekonomsku krizu koja bi eskalirala u 2012.

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge “Standard i Purs” (S&P) je sinoć nanijela najvećoj svjetskoj ekonomiji udarac bez  presedana kada je snizila dugoročni kreditni rejting te zemlje za jedan stepen, na AA plus,  usljed zabrinutosti zbog vladinog  budžetskog deficita i rastućeg dužničkog opterećenja.

Taj potez S&P će vjerovatno dovesti do povećanja troškova pozajmljivanja američke vlade, kompanija i potrošača, prenio je Reuters mišljenje finansijskih eksperata.

Kina, najveći strani vlasnik američkog vladinog duga, jasno je danas stavila do znanja da Vašington može samo sebe da krivi za nastalu situaciju i pozvala na stvaranje  nove, stabilne, globalne rezervne valute.

“Kina, najveći kreditor te svjetske supersile, ima sada sva prava da traži da SAD da riješe svoje strukturne dužničke probleme i osiguraju bezbjednost dolarskih aktiva Kine”, navedeno je u komentaru kineske državne  novinske agencije Sinhua.

“Potrebno je postaviti jednog međunarodnog supervizora za pitanje američkog dolara i uvesti jednu novu, stabilnu i sigurnu globalnu rezervnu valutu kako bi se  spriječila katastrofa koju može da izazove bilo koja pojedinačana valuta”, dodato je u komentaru.

S&P je, dajući rejtingu SAD prognozu “negativan”, signalizirao još jedno moguće sniženje u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

Ta kreditna agencija je obrazložila da su njenu odluku djelimično izazvala  politička neslaganja u Vašingtonu, ukazavši da je politika spriječila SAD da riješi svoje probleme s deficitom i dugom, a to mišljenje dijeli i zvanični Peking.

“Američka vlada treba da shvati bolnu činjenicu da su dobra stara vremena, kada je mogla da pozajmljuje koliko god želi,  konačno prošla“, navedeno je komentaru Sinhue.

Kao znak zabrinutosti svjetskih lidera zbog klizanja vrijednosti akcija koje je odnijelo sa svjetskog tržišta oko 2,5 biliona dolara  tokom ove sedmice, premijer Italije Silvio Berluskoni je izjavio da će se ministri finansija Grupacije sedam najrazvijenijih zemalja (G7) sastati “za nekoliko dana” kako bi utvrdili zajednički plan za akciju.

Taj sastanak, međutim, nije potvrdio nijedan drugi lider te grupacije, koja ne uključuje Kinu, drugu po veličinu ekonomiju na svijetu.

Ministar finansija Filipina Cezar Purisima je podržao poziv Pekinga za uvođenje alternativne globalne rezervne valute  i pozvao Vašington da riješi svoje fundamentalne ekonomske probleme.

Strahovanje od širenja krize u zoni eura i mogućeg vraćanja SAD u recesiju izazvalo je ove sedmice veliko slabljenje na finansijskim tržištima.

Mada bi uticaj sniženja američkog kreditnog rejtinga na finansijskim tržištima po njihovom otvaranju u ponedjeljak mogao biti skroman, s obzirom da se takva odluka očekivala, takva promjena bi mogla imati veliki dugoročni uticaj na poziciju SAD u svijetu, status dolara i globalni finansijski sistem, ocjenjuju analitičari.

“Globalni sistem se sada mora prilagoditi mnogim implikacijama i neizvjesnostima  koje donosi nekada nezamisliv američki gubitak svog vrhunskog rejtinga AAA”, izjavio je za Rojters kodirektor za investicije u kompaniji “Pasifik investment menadžment” Mohamed El-Erijan.

Direktor za suverene rejtinge S&P Dejvid Birs je ukazao da je dužnost njegove kompanije bila da učini taj kontroverzni potez i snizi rejting SAD.

“Mi shvatamao našu odgovornost veoma ozbiljno i, ako na kraju naše analize komitet zaključi da neki kreditni rejting nije tamo gdje smatramo da bi trebalo da bude, naša dužnost je da ga prilagodimo”, rekao je Birs  u intervjuu za Rojters.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame je žestoko kritikovala S&P  zbog prevelikog oslanjanja njenih analiza i odluke na žučnu debatu o povećanju limita za američki dug.

Vlada u Vašingtonu je takođe optužila S&P  da je učinio grešku od dva biliona dolara  u svojoj procjeni američkih finansija, što, kako je ukazala, dovodi u pitanje kredibilitet te agencije.

 

Fena/Informer.ba