BiH Vijesti

Solak: Sve strukture civilne zaštite su na terenu

Na području Federacije Bosne i Hercegovine i dalje gori nekoliko požara, ali ih držimo pod kontrolom – izjavio je za Fenu direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Kako je rekao, požar u Nišićkoj visoravni, koji je nastao tako što se automobil zapalilo te se požar proširio prema niskom rastinju i šumi, brzim intervencijama 4-5 vatrogasnih jedinica s područja Sarajeva, Vogošće, Ilijaša i Olova požar stavljen je pod kontrolu.

– Osim toga, jutros smo s helikopterom Oružanih snaga BiH djelovali na rejonu Rujišta i uradili dobar posao, ali svakako ćemo i dalje pratiti stanje – kazao je Solak.

Danas popodne, dodao je, ukoliko budu mogli, pokušat će djelovati uz pomoć helikoptera u Gornjoj Drežnici, gdje je aktivan požar koji je na vrlo nepristupačnom terenu, ili će pokušati djelovati na području Drvara.

– U svakom slučaju, i dalje ćemo pratiti situaciju tokom cijelog dana, jer može doći do vjetra koji na požarištima koji mijenja smjer i otežava gašenje – reako je direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Naglasio je da su sve strukture civilne zaštite na terenu te da se već mjesec i pol dana konstantno bore s požarima, ali da, na svu sreću, nema povrijeđenog stanovništva niti izgorjelih kuća.

 

Fena/Informer.ba