BiH Izdvojeno Vijesti

Solana: U Bosni neophodna saradnja EU i Turske

Bivši visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana založio se za ulazak Turske u Evropsku uniju jer će to doprinjeti rješavanju regionalnih problema i istakao da je konkretno u Bosni i Hercegovini saradnja Brisela i Ankare temeljna za dostizanje trajnog rješenja.

U autorskom tekstu za beogradski dnevnik “Danas” ovaj nekada visoki zvaničnik EU istakao je da će angažovanost EU u rješavanju današnjih problema u regionu Sredozemlja ići mnogo lakše uz usklađenu saradnju s Turskom.

U Bosni i Hercegovini saradnja EU i Turske je temeljna za dostizanje trajnog rješenja“,   naveo je Solana.

Prema njegovim riječma, u ovim vremenima, “složenim i nepredvidljivim ali punim nade“, svijetu je potrebno da Turska i EU rade zajedno.

To ne znači da treba da se sastajemo svako malo i odlučujemo kako da rješavamo izvjesne probleme. To znači nešto mnogo dublje i jasno određeno. To znači ulazak Turske u EU. To je moj san, i nastaviću da se borim da on postane java“, rekao je Solana.

On je ukazao na činjenicu da je Redžep Tajip Erdoan ponovo izabran za premijera Turske, a  da Poljska, koja vrlo dobro razumije strateški položaj Evrope u svijetu, krajem ovog mjeseca preuzima predsjedavanje EU i dodao da je vrijeme da Unija i Ankara “resetuju” pregovore o turskom članstvu.

Čak i prije “arapskog proljeća” bilo je vidljivo da bi učlanjenje Turske Evropi bilo korisno, smatra Solana, dodajući da su se i Evropa i Turska promjenile u odnosu na 1999. godinu kada je Turska bila pozvana da započne pristupni proces, prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba