Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Soros: Nalazimo se na rubu ekonomskog kolapsa koji je započeo u Grčkoj

Američki milijarder George Soros izjavio je kako je “vjerojatno neizbježno” da se usvoji mehanizam koji bi omogućio slabijim članicama eurozone da izađu iz toga bloka.

Soros je na panel diskusiji u Beču u nedjelju, na pitanje je li liberalna demokratija u Evropi u opasnosti, odgovorio: “Ne postoji mehanizam za napuštanje eurozone, što je u trenutnim okolnostima vjerojatno neizbježno. Nalazimo se na rubu ekonomskog kolapsa koji je započeo u Grčkoj , ali bi se mogao lako proširiti. Finansijski sistem u svijetu je i dalje veoma ranjiv”, prenijela je agencija Bloomberg.

Zabrinutost da zastupnici u grčkom parlamentu na zasjedanju u srijedu, 29. juna, neće usvojiti paket mjera štednje, kao ključni uvjet za dobivanje pete tranše pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, potresa globalno tržište i izazvala je pad vrijednosti eura prošle sedmice na rekordno nisku razinu u odnosu na švicarski franak.

“Mislim da se većina nas slaže kako je evropska kriza centrirana oko eura”, rekao je Soros i dodao: “To je finansijska kriza u razvoju. Predvidljiva je i većina ljudi shvaća da se ona događa. Vlasti rade na kupovini vremena, ali vrijeme zapravo radi protiv njih.”

Euro je uveden u upotrebu 1999. u 11 zemalja: Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Finskoj, Austriji, Portugalu, Španiji i Irskoj.

Grčka je 2001. postala 12. članica eurozone, a najnovija 17. članica je Estonija, koja je euro uvela u januaru ove godine.

 

Fena/Informer.ba