Izdvojeno Politika Vijesti

Špirić zabranio godišnji odmor a ministri ljetuju tajno

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, u julu je izjavio da neće biti godišnjeg odmora za ovu instituciju i njene čelne ljude, ali, sudeći po njihovim izvještajima, ministri se uveliko odmaraju.

Osim što sjednica Savjeta ministara BiH nije održana od 28. jula ove godine, nema ni drugih aktivnosti, o čemu svjedoče podaci na veb stranicama svih ministarstava i Kabineta predsjedavajućeg.

Posljednji događaji u ministarstvima zabilježeni su 26, 27. i 28. jula, dok je jedino ministar odbrane Selmo Cikotić od 6. avgusta imao niz susreta sa diplomatama akreditovanim u BiH.

Izjava Sadika Ahmetovića, ministra bezbjednosti BiH, upućena je medijima u pisanoj formi 17. avgusta, ali dodatna objašnjenja od ministra nisu mogla da se dobiju, jer nije bio u kabinetu.

Mladen Zirojević, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, posljednji put obratio se javnosti 29. jula povodom kršenja ugovora CEFTA na Kosovu, dok se Bariša Čolak, ministar pravde BiH, posljednji put bavio poslovima iz svog resora 26. jula, što je i objavljeno na veb stranici tog ministarstva.

Prema podacima sa veb stranice Ministarstva transporta i komunikacija, za njih aktivnosti nije bilo ni u julu, dok je taj mjesec bio pun aktivnosti za Ministarstvo civilnih poslova, što nije nastavljeno u avgustu.

Sudeći po saopštenjima, najvredniji su Sven Alkalaj i Safet Halilović, ministri iz Stranke za BiH, koja će idući mandat provesti u opoziciji, ukoliko se nova vlast uskoro formira.

Sven Alkalaj, ministar spoljnih poslova BiH, ne posustaje sa raznim aktivnostima i putovanjima u sezoni godišnjih odmora, a jedan od zadataka kojeg će uskoro obaviti je članstvo u žiriju za izbor 10 najboljih idejnih rješenja za logo ljudskih prava. Kako je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova BiH, Alkalaj će zbog ovih aktivnosti otputovati u Berlin, gdje će zasjedati specijalni žiri.

Izjavu Nikole Špirića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, nismo juče mogli dobiti, jer on duže vrijeme ne odgovara na pozive novinara.

Zaposleni u institucijama BiH kažu da ne viđaju ministre u zgradi, te da matrijali za Savjet ministara stižu sa svih strana, a očekuje se da će biti razmatrani već na narednoj sjednici, čiji datum nije poznat.

Bez obzira na to da li koriste godišnji odmor ili ne, ministrima i svim zaposlenicima uz julske plate isplaćen je regres od 586 KM i pored odluke o privremenom finansiranju institucija BiH. Pišu Nezavisne novine.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici tražili su objašnjenje zašto ministri ne prisustvuju njihovim sjednicama, jer su zasjedanje parlamenta pomjerili sa četvrtka na srijedu upravo da bi članovi Savjeta ministara mogli dolaziti. Odgovore još nisu dobili, a da li će kritika djelovati biće poznato 25. avgusta na narednoj sjednici Predstavničkog doma.

 

Informer.ba