Region Udarno Vijesti

Splićani poludjeli za novom drogom, jeftinija od marihuane

“Splićani su poludjeli za novom drogom”, veli prodavačica u jednom smart shopu u Splitu, gdje konzumenti legalno nabavljaju proizvod čije je djelovanje navodno jače od marihuane, a prodaje se kao osvježivač zraka. Prema riječima jedne konzumentice lakših opojnih sredstava, tražena supstancija zove se Incense Herbal Mix, a za jednu vrećicu treba izdvojiti sto kuna, dok je svaka sljedeća upola jeftinija.

“Nisam bila u prilici nabaviti marihuanu, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu, tako da sam odlučila probati Herbal Mix, koji ‘uhvati’ duplo jače, a čak je i jeftiniji od ‘marice'”, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju čiji su novinari i sami otišli provjeriti može li se proizvod kupiti i po kojoj cijeni. Zaista, prodavačice potvrđuju, 100 kuna za jednu vrećicu, 150 za dvije. Od jedne se, dodaju, može smotati pet džointova.

Splitski smart shop već je jednom bio na meti državnih inspektora i policajaca. Prema riječima predstojnika Vladina ureda za suzbijanje zloupotreba droga Dubravka Klarića, ondje su lani zaplijenjene sumnjive supstance, no kaznena prijava nije podignuta jer su hemijskom analizom otkrivene supstancije u spornim proizvodima tek naknadno dodane na listu zabranjenih psihotropnih supstancija.

Ivor Visković iz kompanije uvoznika spomenutih proizvoda 3 D studio i trgovina ARS kaže da se Herbal Mix može kupiti svugdje. Ipak ne otkriva u kojim tačno prodavnicama pojašnjavajući kako on te proizvode prodaje kompanijama, a ne dućanima direktno.

“Ovaj proizvod služi za osvježavanje prostora, a kako će ga tko koristiti, to nije naš problem, na proizvodu jasno stoji da nije za ljudsku konzumaciju te da ga se ne smije direktno udisati”, kaže Visković Slobodnoj dalmaciji dodajući da imaju sve potrebne certifikate i da se radi o legalnoj prodaji. Tvrdi da nije upoznat da se sporni proizvod koristi za druge svrhe, prenose hrvatski mediji.

 

Informer.ba