BiH Udarno Vijesti

Srbi povratnici odlučili da masovno napuste Maglaj?

Srbi povratnici u opštinu Maglaj odlučili su da masovno napuste ovaj grad u Federaciji BiH zbog diskriminacije i nemogućnosti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, te su oglas o prodaji stanova istakli na oglasnoj tabli u centru grada revoltirani što ih lokalna vlast ignoriše.

Povratnik Vjekoslav Lazić ističe da se u opštinu Maglaj vratilo najviše 600 Srba, iako su do rata u BiH činili trećinu populacije, odnosno bilo ih je više od 13 000.

“Netačne su informacije koje ovdašnje vlasti plasiraju posredstvom lokalne TV da se u opštinu vratilo čak 2 800 Srba. Prema preciznim informacijama koje imamo, u Poljice se vratilo 50, Bočinju, Bakotić i Krsno Polje 400, prigradska naselja stotinu i u sam grad nas 26”, rekao je Lazić za beogradske “Večernje novosti”.

Revolt povratnika je postao izraženiji kada se na spisku od 330 učenika, kojima je opština dala pomoć za nabavku udžbenika, nije našlo nijedno povratničko dijete, dok je slična situacija i kod stipendiranja studenata.

Lazić kaže da za povratnike nema ni socijalne pomoći ni donacija za popravku stanova i kuća od opštine, a ni od Kantona, iako već osam godina pokušavaju da dobiju bilo šta.

“Nemamo prava na pomoć iz Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, čak ni pravo za subvencionisanje potrošnje struje. Ministar za izbjeglice u Vladi FBiH Radovan Vignjević je tobože naš predstavnik, ali kako da očekujemo da nam pomogne kad se u ratu borio na strani Armije BiH“, zapitao je Lazić.

Lazić je, kao i većina njegovih sunarodnika u Maglaju, dao oglas za prodaju kuće, apelujući na nadležne u Republici Srpskoj /RS/ da im pomognu, kako bi napokon pronašli svoj mir i skrasili se sa porodicama.

“Tražim način za hitno preseljenje u RS, jer nemamo ni teoretskih uslova da preživimo ovu zimu. Iako smo u gradu, nemamo u funkciji kupatilo, čak ni brašno za pečenje hljeba, jer nemamo od čega da ga kupimo”, kaže Lazić.

 

Srna/Informer.ba