BiH Udarno Vijesti

Srbija nema hrabrosti za rat na Kosovu

Strah od novog rata na Balkanu koji su proizvela posljednja dešavanja na Kosovu, a do usijanja dovela informacija da je Ministarstvo odbrane Srbije pozvalo nekoliko muškaraca da se jave radi preuzimanja ratnog rasporeda, zavladao je regionom.

Intelektualci smatraju da Srbija neće otpočeti novi rat, te da je riječ o psihološkom djelovanju, koji vrlo lako može uzrokovati nove incidente. No, poučeni iskustvom iz prošlosti, građani skoro svih zemalja regiona nisu olako shvatili Kosovo.

Profesor historije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić kaže za “Avaz” da vlast na sjevernom Kosovu imaju dijelovi sigurnosnih službi. On cijeni da Boris Tadić mora uspostaviti vlast u ovom dijelu zemlje kako bi se napravio kakav-takav institucionalni status.

”Ukoliko Tadić teži racionalnom rješenju, on mora prvo da podvede sjeverno Kosovo pod vlast Beograda, pa onda u dogovorima s Prištinom i Briselom postigne bilo kakvo rješenje. Svako trajno mirno rješenje bolje je od stanja otvorenog ili zamrznutog sukoba” – smatra Samardžić.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra kaže da je, bez obzira na sve dobre strane, aktuelno rukovodstvo Srbije pokazalo da je dio političke strukture koja je opterećena ideološkim pristupima stvarima u regionu.

No, uvjeren je da neće biti većih sukoba jer Srbija nema hrabrosti za to, pogotovo ako se zna da su izgubili sve oružane sukobe koje su vodili u posljednjih 20 godina.

”Zbog toga će vjerovatno pribjegavati različitim psihološkim pritiscima kada je u pitanju kosovski problem. Oni neće i ne mogu riješti srpsko nacionalno pitanje, drže ga otvorenim, kao i pitanje vlastitih granica. To destabilizira veći dio regiona’‘ – smatra Filandra.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski uvjeren je također da se Srbija sigurno ne priprema za rat.

”Srbija se samo uplela u vrlo tešku, neugodnu retoriku. Više mi se čini da se druga strana priprema za rat, ali da nema dovoljno podrške iz inozemstva, jer Evropska unija nema jedinstvenu poziciju. Pozivi iz Ministarstva su uobičajene igre koje svaka država u takvoj situaciji radi da bi stvorila privid ozbiljne reakcije” – kaže Puhovski.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), prof. dr. Nedžad Mulabegović smatra da se na Kosovu trenutno primjenjuje stara strategija srbijanske politike, da se stvari na unutrašnjem planu dovedu do tačke usijanja kako bi se kroz razgovore izvukao maksimum.

”Mislim da je ovo, ustvari, jedna predizborna faza u Srbiji” – kaže Mulabegović.

 

Dnevni avaz/Informer.ba