Region Udarno Vijesti

Srbija traži od Zagreba da zauzme stav o izjavi da je logor “Jasenovac” srpski mit

Ambasada Srbije u Zagrebu zatražila je od Hrvatske zvaničan stav povodom izjava hrvatskog istoričara i katoličkog sveštenika Stjepana Razuma da u Jasenovcu nije bilo genocida i da je to samo “srpski mit”.

Ambasada se obratila Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i zatražila zvaničan stav i komentar hrvatskih vlasti povodom izjave hrvatskog istoričara i katoličkog sveštenika Stjepana Razuma”, rekao je za „Politiku” ataše srpske Ambasade Dušan Vujović.

List navodi da je izjava Stjepana Razuma da u koncentracionom logoru Jasenovac nije bilo genocida i da je to „srpski mit“ izazvala burna reagovanja, unutar i van granica Hrvatske.

Predsjednik zajednice austrijskih Jevreja Oskar Dojč oštro je osudio poricanje zločina i najavio korake protiv nastavka monstruozne prakse negiranja holokausta.

Hrvatska nije jedina evropska država u kojoj je evidentan nastavak monstruozne prakse da se u skladu sa populističkim potrebama dovodi u pitanje postojanje najjezivijeg genocida u istoriji čovečanstva”, rekao je Dojč za „Politiku”.
Od izjave sveštenika Razuma ogradila se i Zagrebačka nadbiskupija, a šef za odnose sa javnošću Zvonko Franc naglasio je u telefonskom razgovoru za ovaj beogradski list da je svaki zločin, posebno genocid, za osudu i da Razum nije dao intervju kao sveštenik nadbiskupije, već kao istoričar.

Zločini u Jasenovcu, kao i onaj u Ovčari, jesu za žaljenje”, rekao je Franc, ne komentarišući što je Razum načelnik Nadbiskupijskog (istorijskog) arhiva u Hrvatskom državnom arhivu i što je imenovan uz saglasnost nadbiskupa.

U bečkom Vizental institutu za studije holokausta, ističe se da je širom svijeta u porastu broj „pokušaja kategorizacije holokausta” i da se ta procedura zasniva na pokušaju da se „parcijalnim faktima” ukaže da su patnje i broj žrtava preuveličani.

Tako se, navodi se u tekstu, nameće zaključak da je istina o holokaustu politički motivisani mit pobjednika, saveznika u Drugom svjetskom ratu.
Razum je u intervjuu zadarskom „Hrvatskom listu” rekao da su stradanja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti preuveličana i da predstavljaju „srpskog mit”.

Nipodaštavanje žrtava – “ustaška promidžba”

Tvrdnja hrvatskog istoričara i sveštenika Stjepana Razuma da je Jasenovac “velikosrpski mit”, a ne logor u kom su tokom Drugog svjetskog rata svirepo ubijani Srbi, Jevreji i Romi, skandalozna je i narušava ionako krhke odnose Srbije i Hrvatske – ocjena je predsjednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

U Predsjedništvu, ali i u Vladi Srbije ocjenjuju da ovakvi stavovi ne pomažu jačanju odnosa između dvije države, niti doprinose regionalnoj stabilizaciji, piše beogradski “Pres”.

Stavovi kojima se nipodaštavaju žrtve i falsifikuje istorija ne mogu da doprinesu neophodnom prevazilaženju animoziteta koji postoji između dva naroda. Uveren sam da će političari biti svesniji i savesniji od ovakvih kvaziistoričara i da će raditi na jačanju i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske“, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Viši kustos u Muzeju žrtava genocida Jovan Mirković, koji je bio i direktor Spomen-područja “Jasenovac”, kaže da ovakva tvrdnja Stjepana Razuma nije ništa drugo do “ustaška promidžba” militantnog dijela Katoličke crkve.

Nažalost, on to radi uz podršku militantnog dela Katoličke crkve, koji nastoji da relativizuje ustaške zločine u Drugom svetskom ratu i da revidira istoriju. Da nije tako, onda bi se povodom ovakvih izjava oglasili nadležni organi iz njegove crkvene hijerarhije“, kaže Mirković.

Istoričar Miodrag Janković smatra da ovoga puta Srbija ne smije da ostane nijema, te da peticijom treba zatražiti od Narodne skupštine Srbije da usvoji rezoluciju o genocidu u Hrvatskoj.

Pravnik i poslanik vladajućeg SNS-a Vladimir Cvijan uvjeren je da ovakvo prekrajanje istorije ne doprinosi poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske i da bespotrebno destabilizuju stanje u regionu.

Potpredsjednica SPS-a Dijana Vukomanović ističe da će, bez obzira na to šta ko priča, Jasenovac ostati tamna mrlja hrvatske istorije.
Navodeći da su se srpski državnici izvinili za zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u svim sukobima, poslanik PUPS-a Momo Čolaković kaže da bi sada i srpskom narodu, koji je najviše stradao, trebalo neko iz Hrvatske da se izvini za zločine.

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma je ocijenila da su tvrdnje Stjepana Razuma najveći antisrpski skandal.

Nezavisne/Informer.ba