Region Udarno Vijesti

Srbija: Tri osobe izgubile život u snježnoj mećavi

U talasu hladnoće koji je zahvatio Srbiju tri osobe izgubile su život u snježnoj mećavi u protekla dva dana u valjevskom kraju.

Na seoskom putu Valjevo – Mravinjci, prema Povlenskoj kosi, u snijegu se smrzla S. Z. (49) iz planinskog sela Lelić kod Valjeva, a u planinskom selu Bobova, podno Medvednika, u smetovima snijega nedaleko od svoje kuće pronađen je mrtav M. P. (52), zemljoradnik iz ovog sela.

U selu Donji Taor na planini Povlen preminuo je osamdesetjednogodišnji starac, koji je živio sam u porodičnoj kući zavijanoj visokim snježnim pokrivačem.

Njega je u snijegu pronašao brat, čija se kuća nalazi nedaleko. Za sada se ne zna uzrok smrti, a sahrana još nije obavljena zbog visokih nanosa. Put do kuće je neprohodan pa se očekuje da će u toku sutrašnjeg dana biti pročišćen da bi starac bio sahranjen.

U cijeloj Srbiji jutros su zabilježene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Kragujevcu gdje je u 6.00 sati izmjereno minus 21 stepen.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je u Kruševcu izmjereno minus 20, Ćupriji i Smederevskoj Palanci minus 18, a u Valjevu minus 17, koliko je bilo i na Crnom Vrhu. U Kraljevu je bilo minus 16, u Negotinu, Sjenici, Nišu i Dimitrovgradu minus 15, kao i na Kopaoniku.

U Beogradu, Novom Sadu, Somboru i u Kikindi je minus devet, a “najtoplije” je bilo na Paliću – minus šest stepeni.

Od 14 opština u kojima je proglašena vanredna situacija zbog snijega, najteže je na području Nove Varoši, Prijepolja, Crne Trave, Ivanjice, Aleksandrovca i Brusa.  Stotine kilometara lokalnih puteva još je zavijano, pa su mnoga sela odsječena od svijeta.

U Ljuboviji su smetovi visoki do pet metara, pa bolesne i stare evakuišu vatrogasci, vojska i građani.

 

Srna/Informer.ba