Region Vijesti

Srbija: Vanredni lokalni izbori – hipotetičko ili realno pitanje

Nakon što su lokalni mediji objavili da bi vanredni lokalni izbori mogli bi biti održani na jesen, pre parlamentarnih izbora, kako bi vladajuća Demokratska stranka proverila svoju snagu pre glavnog obračuna na parlamentarnim izborima, sagovornici Radija Slobodna Evropa su podeljenog mišljenja o verovatnoći ovakvog scenarija.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković kaže za Radio Slobodna Evropa da ne veruje da se iza medijskih spekulacija o održavanju lokalnih pre parlamentarnih izbora išta ozbiljno krije.

“To je ne u prvom nego u trećem nizu hipotetičko pitanje! Imate stvari koje se prosto puste kao probni balon da vidimo da li će to da prođe ili neće. Niti tu postoji bilo kakav ozbiljan nagoveštaj, niti su se zakoni pripremili da bi izbori mogli da se održe. Nemojte zaboraviti da za održavanje bilo kojih izbora moramo da promenimo izborni sistem ako mislimo da nastavimo proces pridruživanja Evropskoj uniji. Dakle, ja ne verujem da će se tu bilo šta dešavati pre proleća sledeće godine”, uveren je Vuković.

Lokalni mediji prenose i izjave predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i prvog čoveka Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića da su i sami čuli da se razmatraju lokalni izbori, ali da sa njima još niko nije o tome zvanično razgovarao.

Rasim Ljajić

Ljajić je u tom kontekstu rekao da bi njegovoj stranci vanredni lokalni izbori odgovarali, ali da ne zna na kakav bi prijem kod javnosti naišlo održavanje tih izbora svega pet ili šest meseci pre parlamentarnih, ako se zna da je zemlja u ekonomskoj krizi.

Politički analitičar Dejan Vuk Stankovićkaže za Radio Slobodna Evropa da je još pre nekoliko meseci došao do informacije da je moguće da Demokratska stranka pre republičkih organizuje lokalne ili pokrajinske izbore u Vojvodini. Iza ideje o održavanju pokrajinskih izbora je, kaže, očekivanje da joj je rejting u Vojvodini bolji nego u ostatku Srbije.

“Možda samo organizuju pokrajinske izbore da bi videli kako stoje stvari u biračkom telu, kakvi su odnosi snaga u Srbiji tamo gde je po njih najbezbolnije – u Vojvodini. S obzirom i na nedavno objavljeno istraživanje jedne vođvođanske agencije – novosadske agencije SKEN PLUS –  oni očekuju da u Vojvodini Demokratska stranka, odnosno, stranke vladajuće koalicije ne stoje toliko loše kao u Srbiji. Ukoliko bi tu napravili dobar rezultat, nadaju se da će to biti pozitivan podsticaj, dobar zamajac, za uvod u kampanju za republičke izbore, koji bi najverovatnije bili održani početkom sledeće godine”,
procenjuje Dejan Vuk Stanković.

Povodom mogućnosti ovakvog scenarija, oglasio se i zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić koji je rekao da ga više ne interesuju namere i “licemerni planovi vlasti” i da će SNS “pobediti na svim nivoima, kad god da raspišu izbore”, prenosi Radio Slobodna Evropa

Informer.ba