Region Udarno Vijesti

Šta Mladića čeka u Haagu – životni prostor u 15 kvadratnih metara

Mladić bi u idućih osam dana mogao biti 34. haški pritvorenik. Iako je bio među prvima protiv kojih je podignuta optužnica, pretposljednji odlazi u Haag.

Mladića u haškom pritvoru čeka krevet, računar i vlastiti WC. Životni prostor u 15 kvadratnih  metara. Sobe se zaključavaju samo noću, a danju se pritvorenici mogu slobodno kretati. “Na odjelu naspratu mogu slobodno komunicirati upravo zato da se taj socijalni moment ne izgubi” pojasnio je advokat Branko Šerić.

No, zatvorenici u objedninjenim procesima ne smiju komunicirati, a ni biti na istom odjelu. Zbog mogućnosti spajanja s Karadžićevim slučajem može se očekivati da Mladić neće na kat s njim i generalom Gotovinom. ‘Eventualno postoji mogućnost spajanja s nekim drugim postupcima. Možda će se o tome preventivno voditi računa pa će se i tu neke situacije izbjeći’, dodao je Šerić.

Ali, gdje god ga smjestili, imat će jednaka prava i obveze kao i ostali pritvorenici. Uz pristup svim zajedničkim prostorijama, neograničen broj posjeta je jedna od najvećih pogodnosti. ‘Ograničeni su što se tiče broja osoba i bliskosti s posjetiteljima’, dodao je.

Sve prostorije pod stalnim su nadzorom. Osim jedne – one za intimne trenutke. “Pa i Blaškiću se rodilo dijete začeto u pritvoru”, podsjetila je Jadranka Sloković, ugledna advokatica s bogatim haškim iskustvom.

Na raspolaganju im je i kuhinja, a u trenucima odmora društvene igre, soba za umjetnost, teretana i sportska dvorana. Mjesto gdje nacionalna pripadnost ne predstavlja prepreku. “I vrlo su se zdušno i borbeno, timski borili za svoj tim bez obzira što su se do jučer gledali preko nišana”, kazao je Šerić.

Ovo je samo dio pogodnosti koje mogu koristiti pritvorenici. Iako se u prvi mah ne čini kao pritvor suda za ratne zločine, ipak je dovoljan samo jedan pogled kroz prozor da se stanovnici ovih prostorija prisjete gdje se nalaze.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba

 

Tags