Politika Vijesti

Stavovi približeni, međutim nije postignut dogovor o novoj Vladi SBK-a

Sinoćnji sastanak izaslanstava srednjobosanskih organizacija HDZ-a BIH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH nije polučio konačan dogovor o formiranju nove Vlade SBK-a, već su samo ostvareni određeni pomaci u razgovorima.

“Sastanak je potrajao više od četiri sata, ali dogovora još uvijek nema. U subotu popodne ili navečer nastavit ćemo razgovore i nadam se postići dogovor i uspostaviti novu vladu Srednjobosanske županije na zadovoljstvo svih“, izjavila je Lidija Bradara, predsjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH.

Salko Selman, predsjednik ŽO SDA SBK, istaknuo je kako su sve stranke ozbiljno shvatile da se treba ubrzano raditi na uspostavljanju vlasti u ovoj županiji.

“Moguće je da u subotu dođemo do službenih rezultata, a kako je situacija ozbiljna glede viših razina vlasti, vjerujem da ćemo u tome i uspjeti”, izjavio je Selman za Fenu

Predsjednica srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a 1990 Slavica Josipović za Fenu je kazala kako su na sinoćjem sastanku postavljeni dobri temelji na osnovu kojih bi se trebao, uz konsultacije s vrhom stranaka, u subotu postići dogovor o uspostavi nove vlasti u SBK-u.

Sličnog je stava i Zukan Helez predsjednik srednjobosanskog SDP-a BiH.

“Stavovi su približeni. U subotu ćemo ponovno sjesti, međutim ovoga puta na razini predsjednika, bez ostalih suradnika. Pokušat ćemo se usuglasiti sa središnjicama stranaka i naći izlaz iz ove situacije. Ima još nekih ključnih pitanja o kojima se nismo dogovorili, ali smo dogovorili da o njima nećemo govoriti prije narednog sastanka“, izjavio je Helez.

Kako Fena neslužbeno doznaje, usuglašen je stav da Ministarstvo financija pripadne bloku dva HDZ-a, međutim razgovori su zapeli na pitanju kojoj će stranci pripasti Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Podsjetimo, proteklog vikenda je dogovoreno kako će četiri ministarstva pripasti bloku dva HDZ-a, s tim da na čelu jednog ministarstva bude Srbin. Stranka SDA ovim dogovorom dobiva mjesto premijera Vlade Srednjobosanske županije i jedno ministarstvo, a SDP dobiva tri ministarstva, s tim da na čelu jednog mora biti Hrvat. Uz navedeno, dva HDZ-a će dobiti mjesto predsjedatelja Sabora SBK-a, a zamjenici će biti jedan iz reda SDA i jedan iz reda SDP-a, po nacionalnosti Srbin.

 

Fena/Informer.ba