Svijet Udarno Vijesti

Stjepan Mesić: Gadafi je bio spreman da se povuče

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u ponedjeljak na svoju inicijativu s veleposlanicima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije u Hrvatskoj te ih obavijestio o verbalnoj privatnoj poruci libijskog vođe Moamera Gadafija koju je primio prošle sedmice u kojoj ga je Gadafi navodno obavijestio kako je spreman povući se s vlasti uz uslov da NATO prestane s napadima, saopštio je kabinet bivšeg hrvatskog predsjednika.

“Iz prve ruke mogu potvrditi kako je pukovnik Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višestranačkog sistema, ni reformama, ali uz uslov da prethodno prestanu NATO napadi”, stoji u Mesićevoj pisanoj izjavi za javnost.

Mesić kaže kako može “potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organiziranju i vođenju vojnih operacija u Libiji”.

Mesić je, kako navodi njegov ured, američkom ambasadoru Džejmsu Foliju, kineskom ambasadoru Shenu Zhifeiu i ruskom ambasadoru Robertu Markarjanu iznio svoju sliku stanja u Libiji te izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja zbivanja u toj zemlji u kojoj pobunjenici slamaju Gadafijev režim.

Ne ulazeći u ocjenu Gadafijevog režima, bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena, izražavam žaljenje zbog toga što su borbe posljednjih mjeseci, uključujući i NATO udare, a posebno jučerašnje borbe za kontrolu nad Tripolijem, odnijele velik broj civilnih žrtava”, navodi Mesić u svojoj izjavi.

Zastava libijskih pobunjenika na ambasadi u Beogradu

Zastava libijskih pobunjenika istaknuta je na ambasadi Libije u Beogradu, javila je jutros Radio televizija Srbije.

Na snimku koji je prikazao RTS, na zgradi ambasade, umjesto zelene, sada se vijori crveno-crno-zelena zastava libijskih pobunjenika.

Pobunjenička zastava pojavila se juče i na ambasadi Libije u Braziliji, glavnom gradu Brazila, ali još nije jasno kako su pristalice libijskih pobunjeničkih snaga uspjeli da zamjene zastave.

Libijski ambasador u Brazilu ostao je lojalan režimu libijskog lidera Moamera Gadafija, javila je agencija Frans pres.

Na stotine Libijaca okupilo se juče u ambasadama i konzulatima svoje zemlje u svijetu da bi podigli zastavu pobunjenika i uklonili simbole Gadafijeve vladavine. Diplomatsko osoblje nekih ambasada je objavilo da se priklanjaju pobunjenicima.

Libijci su upali i u ambasadu Libije u Sarajevu, gdje su bacali Gadafijeve slike, a potom i podigli zastavu pobunjenika.

 

Fena/Informer.ba