Svijet Top Vijesti

Stotine domova bez struje u Australiji, savezna država Viktorija očekuje velike poplave

Stotine domova u jugoistočnoj Australiji ostalo je bez struje, a stanovnici pune vreće s pijeskom zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su zahvatile regiju, s obzirom na upozorenje za još žešće padavine, razorne vjetrove i nove poplave, javlja ABC.

Najgore će biti pogođene država Viktorija i ostrvska država Tasmanija. Na neka područja Viktorije već je palo 140 mm kiše, više nego dvostruko od prosječne količine padavina u oktobru, objavio je meteorološki ured.

– Očekujemo još lošije vrijeme i više padavina – upozorio je prognostičar meteorološkog ureda Jonathan How govoreći za ABC. Postoji značajna zabrinutost širom jugoistočne Australije, dodao je on.

Razorne poplave nekoliko puta su pogađale australsku istočnu obalu od početka prošle godine, zbog višegodišnjeg klimatskog fenomena La Niña, koji redovno donosi više kiše i ekstremnije padavine.

Očekuje se da će na veći dio Viktorije, najnaseljenije australske države, pasti do 80 mm kiše tokom petka, a na dijelove Tasmanije do 300 mm, objavio je u svom najnovijem izvještaju meteorološki ured.

Premijer države Viktorija rekao je da slijede možda najteže poplave koje su imali u posljednje vrijeme,  dok vlasti stanovnike pozivaju da ne idu na put ako ne moraju.

 

Fena/Informer.ba