Top Vijesti

Stotine policajaca suočeno s otkazom u okviru čišćenja policijskih snaga

Stotine policajaca u Londonu vjerovatno će biti otpušteno zbog seksualnog i porodičnog zlostavljanja, saopćio je u utorak najviši britanski policijski zvaničnik, pokušavajući da povrati povjerenje javnosti nakon što je policajac priznao da je serijski silovatelj.

Slučaj prati niz otkrića ozbiljnih prekršaja u policiji, najvećoj u Britaniji s više od 43.000 policajaca i osoblja i odgovornom za predvođenje reakcije te zemlje na terorizam i pitanja poput izručenja.

Londonski policijski komesar Mark Rowley, doveden prije četiri mjeseca da predvodi čiščenje policijskih snaga, izjavio je da su u toku istrage oko 800 policajaca u više od 1.000 prijava za seksualno zlostavljanje i zlostavljanje u porodici. Mnoga će radna mjesta biti izgubljena u okviru procesa, rekao je on.

– Imam desetke hiljada fantastičnih muškaraca i žena, ali imam stotine onih koji ne bi trebali biti ovdje. Ja ću to riješiti – rekao je Rowley za BBC u utorak.

– Sistematski provjeravamo svakog člana policijskog osoblja i policajca protiv kojih podižemo bilo kakvu uzbunu zbog umiješanosti u incidente koji uključuju zlostavljanje u porodici ili seksualno nasilje – kazao je.

Povjerenje javnosti u Metropolitan policiju uzdrmano je otkrićima njenih običaja korupcije, rasizma i mizoginije.

Posljednjih godina, jedan policajac je bio u zatvoru zbog silovanja i ubistva žene koju je oteo dok je hodala u kući, a sudovi su tada presudili da je grubo ponašanje policije prema njoj bilo nezakonito.

Policajac na dužnosti osuđen je da je član neonacističke grupe, još dvojica su u zatvoru zbog dijeljenja fotografija s mjesta zločina nakon ubistva dvije sestre, dok je istraga u jednoj jedinici pronašla razgovore o premlaćivanju žena, a jedan policajac je slao poruke koleginici kako želi da je siluje.

Ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman poručila je parlamentu da je ohrabrena dosadašnjim djelovanjem Metropoliten policije.

– Još uvijek postoji način da se osigura da se policijskim snagama može zapovijedati povjerenjem ljudi kojima služe. Od vitalnog je značaja da Metropolitanska policija i druge snage udvostruče svoje napore da iskorijene korumpirane službenike. To može značiti da šokantniji slučajevi izlaze na vidjelo u kratkom roku – kazala je ona.

 

Fena/Informer.ba