Region Udarno Vijesti

Stotinjak pristalica čestitalo rođendan Fikretu Abdiću

Stotinjak prislaica i poštovatelja Fikreta Abdića okupilo se danas ispred pulskog zatvora u znak potpore u povodu njegova 72. rođendana

Oni, naime, svoju vjernost Fikretu Abdiću iskazuju već 11 godina posjećujući ga u zatvoru svake godine za rođendan.

Premda im je Abdić, uoči sjednice povjerenstva za uvjetni otpust u ponedjeljak, kad je odluka o njegovu puštanju na slobodu odgođena za tri mjeseca, odaslao priopćenje iz zatvora da ne dolaze, nadajući se slobodi, uz preporuku da štede novac, oni su ogorčeni takvom odlukom ipak stigli u Pulu automobilima iz Cazinske krajine i Slovenije.

U izjavi za novinare predsjednik Abdićeve Demokratske nacionalne zajednice Rifat Dolić ocijenio je odluku povjerenstva za uvjetni otpust sramotnom za hrvatsko pravosuđe i hrvatsku vlast.

“Sada je dokazano da hrvatske i bosanske vlasti trguju slobodom Fikreta Abdića. On je ispunio sve uvjete i Haaškog tribunala i hrvatskog pravosuđa, no nije pušten na slobodu”, kazao je Dolić, dodavši kako vlasti u BiH odgovara da Abdić što duže ostane u zatvoru jer je, kako je rekao, “neugodan svjedok toj vlasti za ratne i poratne događaje”.

Četveročlano izaslanstvo sastavljeno od članova DNZ-a, udruga mladih, nevladinih udruga te Udruženja poginulih i nestalih pripadnika “narodne obrane” nakon jednosatna posjeta Fikretu Abdiću u zatvoru, izrazilo je zadovoljstvo njegovim psihofizičkim stanjem.

“Babo je dobro, uskoro će izići, a u zatvoru nastavlja razradu projekta oživljavanja i preuzimanja Agrokomerca, što narod našeg kraja očekuje”, kazao je potpredsjednik DNZ-a Kenan Keserović, koji je predvodio izaslanstvo.

Fikret Abdić je na karlovačkom Županijskom sudu u julu 2002. osuđen za ratni zločin na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni sud RH presudu je smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. autonomnu pokrajinu zapadnu bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet hiljada ljudi.

 

Fena/Informer.ba