Izdvojeno Svijet Vijesti

Strah širom Evrope zbog smrtonosne bakterije

Širom Evrope vlada strah zbog bakterije EHEC (enterohemoragijska Escherichia coli), koja je već odnijela 11 života, pa su mnoge države bile primorane uvesti mjere opreza.

Evropski centar za kontrolu oboljenja i prevenciju (EDCD) u Stockholmu je upozorio da je „izvor infekcije još aktivan“ jer broj oboljelih neprestano raste.

„Uobičajeno je da se HUS ustanovi kod djece ispod pet godina. Ovaj put su 87 posto oboljelih odrasle osobe, ponajviše žene, 68 posto“, saopćio je EDCD. Radi se o najvećem izbijanju ove bolesti širom svijeta.

Vrhunac talasa obolijevanja od bakterije EHEC očigledno još nije dostignut, jer broj oboljelih neprestano raste.

Ministrica za zaštitu potrošača Njemačke Ilse Aigner izdala je upozorenje od korištenja sirovih krastavica, salata i svježeg paradajza.

„Sve dok ekspertima u Njemačkoj i Španiji ne bude pošlo za rukom da, bez sumnje, utvrde izvor izazivača bolesti, ostaje na snazi upozorenje“, kazala je ona.

U Njemačkoj, u kojoj je najprije došlo do izbijanja infekcije, do sada je umrlo 11 osoba, a oko 1.200 je inficirano bakterijom EHEC, od kojih je veliki broj u izrazito kritičnom stanju.

I u drugim evropskim zemljama raste broj onih koji su se, po svemu sudeći, inficirali u Njemačkoj. U Švedskoj je registrirano 36 inficiranih osoba, u Danskoj 11, a u Velikoj Britaniji tri pacijenta.

Stručnjaci Instituta za higijenu u Hamburgu prvi su otkrili da su krastavice, uvezene iz Španije, uzročnici EHEC-bakterijske infekcije, koja se manifestira teškim proljevima i oštećenjima na bubrezima i jetri, koja mogu biti smrtonosna.

Eksperti savjetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod ljekara poslije prvih simptoma bolesti, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dva litra tečnosti dnevno.

Ministar zdravlja Austrije Alois Steger najavio je danas sveobuhvatne kontrole kao mjeru za borbu protiv infekcije smrtonosnom bakterijom EHEC.

Do sada, kako je naveo, u Austriji su zabilježena oboljenja „uvezena“ iz Njemačke.

Ministarstvo zdravlja je, u saopćenju, navelo da je u Austriji 33 bioprodavnice dobilo isporuke povrća od španskog trgovca za koga se sumnja da mu je roba zaražena EHEC bakterijom.

Lista radnji koje su dobile isporuke objavljena je na internetu i preko teleteksta, i potrošačima se savjetuje da povrće kupljeno u tim prodavnicama odmah unište, te da poslije toga odmah operu ruke.

U Austriji je bakterija EHEC utvrđena kod tri osobe, sve tri iz Njemačke – dvoje turista koji su biciklom došli u Austriju, i jednog glumca iz Njemačke, koji radi u Linzu.

Prvi slučajevi oboljenja pojavili su se danas i u Francuskoj, gdje je registrirano troje oboljelih, i to, kako je rekao ministar zdravlja Xavier Bertrand, s tri različite lokacije – na sjeveru zemlje, na jugu i na Korzici.

Zbog pojave EHEC-a Belgija je danas obustavila uvoz krastavica iz Španije.

“Savezna agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda zabranila je uvoz od dva proizvođača”, rekla je ministrica poljoprivrede Belgije Sabine Lariel, prenosi AFP.

“Imamo problem sa španskim krastavcima i čitava Evropa se trese”, naglasila je Lariel.

Fena/Informer.ba