BiH Top Vijesti

Strane ambasade rade protiv BiH: Zahtjeva se hapšenje Novalića

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, sinoć je tokom gostovanja u dnevniku Hayat TV iznio tvrdnje da strane ambasade rade na tome da bude uhapšen federalni premijer Fadil Novalić.

Govoreći o tome kako je u Federaciji BiH, kada je riječ o formiranju vlasti, situacija komplikovanija u odnosu na državni nivo s obzirom da izborni gubitnici žele formirati vlast on je rekao:

– Pošto je to nemoguće iz raznih razloga, postoji jedino rješenje kako se može formirati vlast, a to je da se uhapsi Fadil Novalić kao premijer i da Vlada bude bez premijera i da se na taj način formira vlast. Na tome rade strane ambasade. Jedan ambasador je nedavno otišao u Tužilaštvo i tražio hapšenje Novalića da bi se otklonila prepreka da se formira vlast. Odvija se obavještajna operacija “Kula”, u fokusu je Federalna vlada, federalni premijer.

Cilj je da se sruši ekonomski sistem Federacije i vidimo po izjavama i učesnicima da sve ide u tom smjeru. Mislim da većina stranih ambasada radi protiv Bosne i Hercegovine. Globalna politika nam nije naklonjena. Jedna od grešaka naše politike je naslonjenost samo na jednu stranu. Nemamo više monopolarni svijet, sada je policentričan i vi se tome morate prilagoditi. Tu grešku Kosovo pravi kao i Bosna i Hercegovina – rekao je Bećirović za Hayat TV.