Region Udarno Vijesti

Strani mediji: HDZ-u presudila korupcija

Očekivana pobjeda ljevice na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i teško stanje u privredi koje će morati rješavati nova vlada, naglasci su svjetskih agencija i stranih medija po objavi prvih rezultata parlamentarnih izbora.

“Na parlamentarnim izborima očekivano je slavila koalicija lijevog centra koja je uvjerljivo porazila vladajući HDZ”, piše slovenačka agencija STA i prenosi biografiju predsjednika socijaldemokrata Zorana Milanovića, kojem će predsjednik Ivo Josipović povjeriti mandat za sastavljanje nove vlade. Prognoze su se obistinile i opoziciona koalicija Kukuriku pod vodstvom socijaldemokrata jasno je dobila izbore, piše austrijska agencija APA, te objašnjava da je vladajuća stranka HDZ zbog korupcijskih skandala izgubila podršku birača.

“Ko god bude sastavljao buduću vladu moraće da provede bolne rezove u budžetu kako bi očuvao sadašnju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, no moraće se uhvatiti ukoštac i s rastućom nezaposlenošću i nastaviti borbu protiv korupcije”, piše dopisnik britanske mreže BBC.

Napominje da se za korupciju sudi bivšem premijeru, ali da su afere bacile sumnje i na druge. Hrvatska treba u decembru da potpiše pristup Evropskoj uniji, no oporavak iz recesije biće težak zbog evropske krize i očekivanog rasta od 0,5 posto, piše BBC i dodaje da je Milanović obećao mjere štednje, a sadašnja premijerka Jadranka Kosor odbila je zatražiti pomoć MMF-a, što Milanović nije isključio.

“U teškoj privrednoj situaciji s visokom nezaposlenošću Hrvatska je odlučila da povjerenje da koaliciji lijevog centra”, piše talijanska agencija ANSA. ANSA citira riječi izbornog pobjednika da će se morati raditi duže i više, te da neće biti “bolnih rezova”. Podsjeća da je Milanović preuzeo stranku nakon iznenadne smrti lidera SDP-a Ivice Račana 2007, i nije se zamarao kritikama da je premlad i bez političkog iskustva, bez kontakta s biračima. Dodaje da kritičari strahuju kako Milanoviću manjka vještina komuniciranja potrebna za vođenje koalicije, što bi moglo izazvati nesklad unutar vlade.

Sve agencije podsjećaju da 9. decembra pristup Evropskoj uniji trebaju da u ime Hrvatske potpišu predsjednik Ivo Josipović i premijerka kojoj ističe mandat Jadranka Kosor, a ANSA zaključuje da će to biti njeno posljednje zadovoljstvo.

Opoziciona koalicija lijevog centra uvjerljivo je trijumfovala na izborima, piše francuska agencija AFP i citira prvu reakciju člana HDZ-a Vladimira Šeksa da su “rat protiv HDZ-a” tokom kampanje “vodili svi mediji” u zemlji.

Birači su razočarani HDZ-om i većina ih želi promjenu, piše AFP i objašnjava da će buduća vlada naslijediti vrlo osjetljivu privrednu situaciju nakon gotovo stalne recesije od početka 2009. i visoke nezaposlenosti od 17,4 posto.

Španski dnevnik “El Mundo” prenosi ocjene političara da je korupcija veliki razlog nezadovoljstva hrvatskih birača.

“To pitanje se pretvorilo u kritičan problem zadnjih godina i ključno je za razumijevanje pada vladajuće stranke”, citira list “Sofiu Sebastian” analitičarku iz centra FRIDE, koja dodaje da Hrvati traže “nov početak, čist od korupcije, sposoban suočiti se s problemima s kojima će se Hrvatska morati suočiti idućih mjeseci”, a prvi je izazov “zaustaviti nezaposlenost”.

Hrvatska je žrtva “učinka krize u cijeloj Evropi”, piše španski dnevnik “El Pais” i prenosi Milanovićevu ocjenu da je “zemlja previše dugo živjela iznad svojih mogućnosti”. Zbog toga Milanović predviđa program rezova, ali ne pretjeran, te planira kombinaciju štednje s akcijama koje bi trebale jačati turizam, hrvatski adut.

“Hrvatska je željela okrenuti leđa godinama političke korupcije i zato je nanijela ponižavajući poraz stranci desnog centra koja je vodila zemlju najveći dio godina u zadnja dva desetljeća od sticanja nezavisnosti”, piše britanski dnevnik “Guardian”.

Napominje da su se posljednje dvije godine otkrivale organizovane korupcije na nivou države i masovne pronevjere.

“Nova vlada lijevog centra, uključujući liberale i regionaliste, moraće se nositi s katastrofalnim privrednim nasljeđem, s nacionalnim dugom koji se penje prema visinama italijanskog i belgijskog, s nezaposlenošću do 20 odsto i depresivnim raspoloženjem naroda“, dodaje list.

I “Guardian” piše da će Hrvatska za nekoliko dana potpisati pristupni ugovor s EU-om, te se nada da će članstvo donijeti priliv sredstava i stranih ulaganja.

U opširnom izvještaju iz Zagreba francuski dnevnik “Le Monde” nabraja korupcijske afere koje su diskreditovale HDZ, stranku koja je vladala gotovo neprekidno od 1991. godine. I “Le Monde” piše o teškom privrednom stanju Hrvatske i “bolnim reformama” koje čekaju koaliciju lijevog centra, ali prenosi i ocjenu članice SDP-a da će im “za izlazak iz krize trebati konstruktivna i mirna opozicija”.

 

Hina/Informer.ba