Izdvojeno Politika Vijesti

Stranke Platforme: Rekonstrukcije Vlade FBiH neće biti!

Federalna vlada dobro radi svoj posao i neće biti njene rekonstrukcije, jedan je od zaključaka sastanka predsjednika stranaka potpisnica Platforme (SDP, SDA, HSP i Narodna stranka radom za boljitak).

Stranke okupljene oko Platforme danas su razgovarale o Federalnoj vladi, planovima za 2012., dosadašnjim aktivnostima, ali i spornim pitanjima poput Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je u izjavi novinarima rekao da je zaključeno i da predstavnici Vlade FBiH naprave jedan rezime do sada urađenog, ali i plan prioritetnih aktivnosti u narednom periodu uključujući socijalne i ekonomske reforme, ali i projekte iz oblasti cestogradnje, energetike, domaće proizvodnje, podrške poljoprivredi itd.

Razgovarano je i o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i konstatovali smo da ima još mnogo vremena i prostora da se o ovome razgovara jer je tek utvrđen Nacrt, a predstoje dva čitanja i javna rasprava. U javnoj raspravi ćemo sučeliti argumente“, rekao je Lagumdžija.

Dodao je da se, manje-više, svi slažu da se neke stvari moraju mijenjati.

Mora biti definiran proces izbora ljudi koji rukovode policijom i mora se obezbijediti njihova finansijska i operativna nezavisnost. S druge strane, mora biti uspostavljena civilna kontrola i odgovornost za preuzete obaveze i rezultate rada“, rekao je Lagumdžija.

Predsjednik Narodne stranke radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović također je zadovoljan radom Federalne vlade.

Stranka kojoj pripadamo smatra da Federalna vlada ne može biti bez apsolutno nikakvog utjecaja na policiju, odnosno, Ministarstvo policije ne može biti bez uticaja, nadzora i koordinacije s direktorom policije“, pojasnio je Ivanković Lijanović.

Dodao je da ministar policije odgovara građanima te pita kako će odgovarati građanima ako nema nadzor nad direktorom policije.

Približeni su stavovi danas, a o ovome će još biti govora“, rekao je.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić je ponovio da neće biti rekonstrukcije Federalne vlade.

Uprkos zahtjevima dva HDZ-a, rekonstrukcije u dogledno vrijeme neće biti. Ako je i bude, bit će unutar ove vlade“, rekao je Jurišić.

Najavio je i održavanje sastanka na kojem će biti razgovarano o aktivnostima Vlade FBiH u 2012.

Ministri HSP-a su podržali Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima što ne znači da ćemo ga usvojiti u ovakvom obliku. Mislim da je dobro što smo ovim otvorili pitanje odgovornosti“, rekao je Jurišić.

 

Fena/Informer.ba