BiH Politika Top Vijesti

Stranke prijavile 11,3 miliona KM troškova kampanje, osam ih prikrilo najmanje 1,5 miliona KM

Političke stranke u Bosni i Hercegovini prijavile su u postizbornim finansijskim izvještajima 11,3 miliona KM troškova izborne kampanje, što je najveći iznos ikada prijavljen Centralnoj izbornoj komisiji BiH, saopćila je asocijacija Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Ipak, podaci te organizacije pokazuju da je osam stranaka prijavilo nerealno niske troškove kampanje, odnosno najmanje 1,5 miliona maraka manje nego što je procijenio TIBiH, navedeno je također u saopćenju.

S obzirom na to da TIBIH nije imao podatke o troškovima oglašavanjа na portalima i platformi YouTube, štampanja i distribucije reklamnog materijala, kao i brojnih drugih vidova oglašavanja, stranke su morale prijaviti daleko veće iznose jer je monitoring TIBIH uključivao samo četiri komponente.

Ipak Savez nezavisnih socijaldemokrata je prijavio 1,54 miliona KM ukupnih troškova kampanje iako je TIBIH procijenio da je ova stranka samo na bilborde, oglase u medijima, na facebooku i predizborne skupove potrošila najmanje 2 miliona KM. Tako je SNSD je prijavio oko 150.000 KM troškova predizbornih skupova, a podatak je nerealan ako se uzme u obzir da je samo na završnom skupu te stranke u Banjaluci nastupala Svetlana Ceca Ražnatović čiji je nastup, poređenja radi, Olimpijski centar Jahorina 2018. godine platio 78.000 KM.

SDA je prikazala 1,5 miliona troškova kampanje, što je za oko 220.000 manje od onoga što je utvrđeno monitoringom TIBIH, a značajno manje iznose od utvrđenih prijavili su PDP i SDS posebno kod oglašavanja u medijima i organizacije predizbornih skupova.

 

Fena/Informer.ba