BiH Udarno Vijesti

Stručnjaci upozoravaju da je situacija sa požarima u BiH ravna apokalipsi

Na osnovu izvještaja Federalnog operativnog centra Civilne zaštite trenutno situacija sa požarima na području opštine Konjic je veoma nepovoljna, navodi se u dopuni redovnog izvještaja o stanju na teritoriji FBiH do 18.00 sati.

Požari koji su se javili na području Boračkog jezera proširili su se prema Boračkoj dragi, zahvaćeno je veliko područje koje je pod gustom borovom šumom, naročito munike koja je stara više stotina godina i drugim endemskim vrstama. Situacija je takva da po riječima stručnjaka sa Šumarskog fakulteta ovo se više ne može zvati požarom nego apokalipsom.

Na području Boračke drage trenutno je zahvaćeno područje od oko 150 hektara, i to je područje gdje je angažovana glavnina snaga i gdje bi pod hitno trebalo djelovati iz vazduha. Pored tog područja gori na još desetak lokacija.

Na području Grada Mostara požari su i dalje aktivni na širem području Rujišta i sve raspoložive snage PVJ-e Mostar zajedno sa pripadnicima GSS-a, djelatnicima šumarskih preduzeća brane stambene objekte i planinarski dom.

Usprkos današnjem djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske požari na području Rujišta i okolnih lokaliteta nisu lokalizovani. Obim požarišta je toliki da je potrebno više letjelica da bi se požar stavio pod nadzor te i dalje postoji potreba za pomoć u gašenju iz vazduha.

U opštini Ravno požar je u dijelu sela Čopice lokalizovan, a jedan krak koji je još aktivan nalazi se u brdu i nadzori se njegovo kretanje i ne prijeti opasnost za naseljena mjesta.

Na području opštine Jablanica požar iz prethodnih dana na obroncima planine Prenj, na lokalitetu Vidove i dalje aktivan i proširio se ponovno na Mostarsku opštinu u rejonu Jaseničkog gvozda. U 15,35 sati izbila su dva nova požara: iznad sela Paprasko i u rejonu Bokševice, iznad sela Rodići.

U opštini Neum aktivan je požar na području sela Moševići, Babin Do i Oskorušnica. Dva kanadera iz Hrvatske su jutros sa devet preleta djelovali na tlu opštine Neum i u značajnoj mjeri zaustavila širenje požara. Požar nije prešao u opštinu Metković. Nema trenutno ugroženih naseljenih mjesta.

Vremenski uslovi mogu za kratko vrijeme odrediti njegovu dalju aktivnost.

Tuzlanski kanton

Na području opštine Živinice trenutno se gasi požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Tresulje. Intervencija je i dalje u toku.

Na području opštine Lukavac Vatrogasna jedinica Lukavac je uspješno lokalizovala požar na šumi i niskom rastinju u naselju Smoluća, a radnici šumarije su ostali na pomenutom lokalitetu radi dežurstva.

Na području opštine Gradačac, VJ Gradačac je intervenisala na gašenju požara na smeću i pomoćnom objektu u naselju Bagdale, te je požar lokalizovan i ugašen.

Na području naselja Međeđa Donja mještani su lokalizovali i ugasili manji požar niskog rastinja.

Vatrogasna jedinica Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ulici Željezničkoj, a požar je lokalizovan i ugašen.
Na području opštine Banovići na lokalitetu Prijevor, između sela Pribitkovići i Seona izbio je požar niskog rastinja i šume. VJ Banovići je otišla na intervenciju sa jedinim ispravnim vozilom koje može da preveze dva kubika vode. Ostala vozila su neispravna i trenutno se nalaze na opravci u servisu.

Na području opštine Kladanj VJ je lokalizovala i ugasila požar na niskom rastinju u mjestu Tarevo.

Na području opštine Gračanica VJ je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na području Donje Lohinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton 10

Na području opštine Drvar požar je aktivan u opštini Drvar iznad sela Prekaja-Bunčevac-Poljice, gori trava i dio visoke šume, gase djelatnici Šumarije, OSCZ Drvar, te cisterna Komunalnog, opštinska i mještani. Gašenje otežano zbog nepristupačnog terena, prvenstveno se čuvaju naselja.

Na području opštine Tomislavgrad u selu Gornji Brišnik VD Tomislavgrad imalo ponovo intervenciju od 14 do 16 sati gorjela trava i nisko raslinje.
U opštini Livno od 16 sati aktivan je požar između sela Prolog i Orguz, gdje se nalazi u krugu 1 km kvadratni rudnik i drva jedne firme, gori trava i nisko raslinje, gase djelatnici VD Livno, Šumarije.

U selu Lipa je VD Livno imalo intervenciju od 13 do 16,sati gorjela trava i nisko raslinje.

Kanton Sarajevo
Na području Kantona Sarajevo aktivna dva požara i to požar na divljoj deponiji smeća koji je izbio oko 11 sati te koja se nalazi između groblja Vlakovo i naselja Kovačevac je ugašen 12 sati.

Oko 14.15 sati prijavljen je požar na lokaciji od Mostarskog raskršća do Dupovaca i oko fabrike “Argeta” a izazvao ga je prolazak voza. Požar je stavljen pod kontrolu i gašenje je pri kraju. U gašenju požara učestvuju PVB Sarajevo sa tri vozila, tri profesionalna vatrogasca i sedam dobrovoljaca kao i DVD „Kenan Slinić“ sa Ilidže sa jednim vozilom i osam ljudi.

U 15.55 sati prijavljen je požar na Igmanu oko 300m iznad izvora potoka Bunice. Požar je zahvatio crnogoričnu (borovina) i bjelogoričnu šumu. Požar je izazvan najvjerojatnije ljudskim nemarom. Požar je lokaliziran i ugašen u 16.55 sati. U gašenju požara učestvovali su tri pripadnika PVB Sarajevo sa jednim vozilom, i osam pripadnika DVD “Kenan Slinić” sa Ilidže sa dva vozila, i lokalno stanovništvo, saopćio je Federalni operativni centar Civilne zaštite.

Informer.ba