BiH Top Vijesti

Sud BiH: Ukinut pritvor Jeleni Majstorović i drugima

Sud Bosne i Hercegovine je danas u predmetu Jelena Majstorović i drugi, donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora.

Tako se osumnjičenima Jeleni Majstorović i Radenku Popoviću ukida mjera pritvora određena rješenjem Suda BiH od 23.12.2022. Istovremeno, prema osumnjičenima se određuju mjere zabrane, i to: zabrana napuštanja boravišta (na način da se osumnjičenima kretanje ograničava isključivo na adresu stanovanja – kućni pritvor), zabrana putovanja (na način da se osumnjičenima zabranjuje putovanje izvan Bosne i Hercegovine), zabrana poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti (na način da se osumnjičenima zabranjuje obavljanje bilo kojih službenih dužnosti i poslovnih aktivnosti koje imaju veze sa poslovima Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje BiH), zabrana sastajanja s određenim osobama (na način da se osumnjičenima zabranjuje svaki oblik kontaktiranja i sastajanja s drugim osumnjičenim licima u ovom predmetu, kao i svjedocima u ovom krivičnom postupku).

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba ili do nove odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja mjera vršit će se svaka dva mjeseca. Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od tri (3) dana od dana prijema rješenja.

Podsjetimo, slobode su lišeni uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Majstorović je šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru u Banjoj Luci.