BiH Top Vijesti

Sud oslobodio očuha koji je tukao i maltretirao dječaka (13)

Općinski sud u Bihaću oslobodio je Zahira Alibabića (52), nakon što ga je osudio na sedam mjeseci robije, a na koju neće ići ukoliko ne ponovi krivično dječo u roku od godinu dana.

Alibabić je osuđer zbog nasilja u porodici, odnosno, zbog psihičkog zlostavljanja, maltretiranja i nasilja nad trinaestogodišnjem pastorku.

On je optužen da je dječaka čitavo ljeto 2016. godine maltretirao, a sve zbog poslova oko poljoprivredne mašine, koje trinaestogodišnji dječak “nije dobro obavio”.

– Potom ga je uhvatio za kosu i vukao do pomenute mašine nekoliko metara, kako bi mu ukazao na propust koji je napravio, te ga u istom periodu prisiljavao da skida blokove sa stare kuće, što je obavljao po nekoliko sati na jakom suncu. Nakon toga ga je vodio u Bosanski Petrovac kako bi radio u šumi oko drva, te ga tjerao da po blatu kopa kanal. Kopanje je bilo otežano i naporno za taj uzrast djeteta, s obzirom na to da je prethodno padala kiša nekoliko dana, pri čemu ga je zbog posla koji nije dobro obavio udarao rukom u potiljak, a u istom periodu ga je više puta udarao rukom, motikom, lopatom ili drugim predmetom, stoji u optužnici.

Na tome se nije zaustavio, te je nastavio dječaka vrijeđati, nazivati pogrdnim imenima i psovati, čime je pokazivao konstantnu netrpeljivost prema njemu i ugrozio njegovo psihičko zdravlje.