BiH Top Vijesti

Suđenje Arslanagiću i drugima nastavljeno ispitivanjem svjedoka odbrane trećeoptuženog

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka odbrane – Senada Katane, Mevludina Mujakovića i Edina Haljevca, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Optužnica u ovom predmetu uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora ‘Bosnalijeka’, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi – Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Svjedok Katana, vozač zaposlen u Bosnalijeku, potvrdio je kako su on i drugi vozači koristili ‘topli obrok’ jednom ili dva puta dnevno, te da su ugostiteljske usluge restorana kojim je upravljala Brštanica, odnosno topli obrok koristili i uposlenici zaštitarske agencije, angažirane u Bosnalijeku, kao i drugi radnici angažirani u krugu te kompanije, uključujući i djelatnike ambulante.

Odgovarajući na upite branitelja treće i petooptuženog, advokata Senada Krehe, a u kontekstu pobijanja teze optužbe da je Brštanica prikazivala veći broj obroka od stvarnog, svjedok se prisjetio i brojnih drugih događaja čiji su se sudionici, također, mogli koristiti ugostiteljskim uslugama.

Svjedok je, prema vlastitom kazivanju, u više navrata i lično prevozio potrebnu opremu, hranu i piće za skupove organizirane različitim povodima u UNITIC-u, a na kojima je prisustvovalo od 200 do 400 sudionika, kao i u predstavništvu Bosnalijeka u Banjoj Luci, te Domu mladih i u Domu OSBiH u Sarajevu.

Nastavak suđenja, na kojem bi trebalo početi ispitivanje vještaka koga je angažirala odbrana trećeoptuženog Hasana Šepe, vlasnika firme Brštanica, zakazan je za 28. novembar.

 

Fena/Informer.ba