Crna hronika Udarno Vijesti

Suđenje decenije: “Noseći vreće, osjetio sam da dodirujem ljudsku glavu”

Dugogodišnji poznanik Zijada Turkovića danas je priznao kako je, čineći uslugu za koju ga je “Zika” zamolio, iz kuće na Bistriku iznosio leš.

Na današnjem ročištu suđenja decenije, kao svjedok optužbe pojavio se dugogodišnji prijatelj Zijada Turkovića, Edin Dugalić. Dugalić je navodno, Zijadov prijatelj iz ratnog vremena, kada su zajedno citiramo „pljačkali po Njemačkoj“.

Svjedok je govorio o uslugama koje je s vremena na vrijeme činio za  „Ziku“, navodeći kako mu je jednom prilikom optuženi Turković tražio uslugu jer mu citiramo ” treba neko jak”. Prema riječima ovog svjedoka Sead Dumanjić i on su se uputili na Bistrik gdje su zaduženi da iz kuće iznesu vojničke vreće za spavanje. „Noseći te vreće, ja sam u jednom momentu osjetio da je unutra glava.“ – rekao je Dugalić. Podsjećamo na Bistriku je prema optužnici ubijen Mario Tolić, kojeg je, prema navodima iz optužnice, po Turkovićevom nalogu, u martu prošle godine likvidirao optuženi Milenko Lakić.

Tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija pronađena su u decembru prošle godine na nepristupačnom terenu u šumi kod Ivan Sedla, Općina Hadžići. Obdukcijom je utvrđeno da da je jednoj osobi pucano u glavu, dok je druga zadobila dva metka u tijelo, od kojih je jedan hitac ispaljen u leđa. Gornji dio jednog tijela je bio zamotan u najlon-kesu, kao da je žrtva gušena. Pored tijela su nađeni dokumenti na ime Verner Ajdari, kao i 500 eura, dok je tijelo Marija Tolića bilo bez ruku, a na vratu mu je nađen skupocjeni lančić.

Dugalić je tokom suđenja naveo kako o ovome nikada nije razgovarao sa Zijadom jer se plašio da citiramo „ne napravim pogrešan potez“. Drugi put je trebao odvesti Turkovićevog druga na „jedno mjesto“. Kako je izjavio Dugalić, nije znao da li je to optuženi Milenko Lakić. Navodno ga je odvezao blizu Robota u Hrasnom, gdje je taj čovjek izašao. Isti se nakon nekog vremena vratio te u telefonskom razgovoru sa N.N. osobom izjavio: „Moramo to odgoditi, biće previše kolaterale.“

Navodeći još jednu uslugu koju je Zjad Turković od njega tražio, Dugalić je rekao da je trebao oprati neko staro auto i promijeniti gumu, te je tom prilikom otvorivši gepek vidio određenu količinu grumenja kreča. Za kreč je podsjećamo, svjedočeno, kako se uglavnom koristi u prikrivanju užasnog mirisa koji se osjeti u blizini leševa.

Na pitanje da li ga bilo ko pa i Šejla Turković pokušao kontaktirati, svjedok je odgovrio da o tome ne želi razgovarati.

Na današnjem ročištu svjedočili su i Čedo Vržina, direktor KPZ Istočno Sarajevo Kula, Haris Tarić, vlasnik lokala Tratoria Duo i konobar istog lokala Mirza Šenderović, koji su potvrdili da su u lokalu viđali Isljama Kalndera. Naime, radi se o sastancima koji su se održavali u ovom lokalu neposredno pred pljačku Cargo centra.

Svjedočio je i vlasnik jednog sarajevskog fast food-a, Alija Suljović, te Goran Šaljić i Enes Konjalić koji su odgovarali na pitanja o prodaji apartmana na Vlašiću.

 

Federalna.ba/Informer.ba